Η 13η σύνταξη και το «αγκάθι» των αναδρομικών στους συνταξιούχους – Παράθυρο επιστροφής από Τσίπρα και Τσακαλώτο

Όσο και αν το νέο πακέτο θετικών μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, περιλάμβανε σημαντικές φοροελαφρύνσεις, οι παρεμβάσεις στο πεδίο των συντάξεων και των ασφαλιστικών εισφορών, ήταν εκείνες που «έκλεψαν την παράσταση».

Του Χάρη Δημητριάδη

Ειδικά το μέτρο της επαναχορήγησης της 13ης σύνταξης, έχει και «ψήγματα» αναδρομικότητας ως προς την εφαρμογή του. Όπως επισήμανε η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, πρόκειται για ένα μέτρο που θα νομοθετηθεί «άμεσα, με σκοπό να δοθεί στους συνταξιούχους εντός του τρέχοντος μήνα». Στο εξής, επειδή η επαναφορά του μέτρου της 13ης σύνταξης είναι μόνιμη αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα χορηγείται στους δικαιούχους την ίδια περίοδο, δηλαδή την άνοιξη, κάτι σαν δώρο Πάσχα.

Για το θέμα της αναδρομικότητας όμως, ξεχωριστή θέση πήραν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών. Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε, ερωτηθείς σχετικά, ότι αν προκύψουν οι απαραίτητες δικαστικές αποφάσεις, τότε η κυβέρνηση θα πράξει «ό,τι ορίζει ο νόμος». Επισήμανε, όμως, ότι ακόμα δεν υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, «φωτογραφίζοντας» έτσι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που πρέπει να αποφανθεί σχετικά, οριστικά.

Η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου όμως ήταν πιο ουσιαστική: Ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι όλα τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δεν καλύπτουν το σύνολο του «μαξιλαριού» που υπάρχει. Άλλωστε, επισήμανε ότι έχουν αφήσει κεφάλαια στην άκρη για να καλύψουν τυχόν ανάγκες αναδρομικότητας, αν προκύψουν. Στην ουσία ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση περιμένει πως σύντομα θα χρειαστεί, ελέω ΣτΕ, να επιστρέψει τα αναδρομικά στους χιλιάδες δικαιούχους – συνταξιούχους. Έτσι, έχει «βάλει στην άκρη» ένα ποσό από το «μαξιλάρι» που υπάρχει για την ελληνική οικονομία γι’ αυτόν τον σκοπό.

Πάντως και μόνο η επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης «μεταφράζεται» σε επιστροφή ποσών που περικόπηκαν από το 2012 και μετά. Άλλωστε η συγκεκριμένη σύνταξη αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί βασικό πεδίο διεκδίκησης των συνταξιούχων.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι η «σπονδυλωτή» χορήγηση της 13ης σύνταξης αφορά ποσά μόνο της κύριας σύνταξης και όχι της επικουρικής. Άρα, το όριο των 500 ευρώ για να λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι μία επιπλέον σύνταξη ως 13η, αφορά την κύρια σύνταξη και όχι το άθροισμα κύριας και επικουρικής ή και μερίσματος. Το ίδιο ισχύει και για το όριο από 501 – 600 ευρώ για χορήγηση του 70% της σύνταξης, από 601 έως 1.000 ευρώ για να χορηγηθεί το 50% της σύνταξης και από 1.001 ευρώ και άνω για να λάβουν οι δικαιούχοι το 30% της σύνταξής τους.