Ιδιώτες διευθυντές με τον… Νόμο! Όλες οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΦΚΑ

Νόμος του κράτους είναι και επίσημα από χθες οι παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Εφεξής θα έχουν το δικαίωμα στελέχη του ιδιωτικού τομέα να καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις στον Φορέα, ενώ αλλάζει η πειθαρχική διαδικασία για τους εργαζόμενους. Με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν θα προσφέρεται πριμ παραγωγικότητας, ενώ  τροποποιείται και το καθεστώς που ισχύει στις προμήθειες και δημιουργείται ειδική εταιρία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι πρόκειται για μια σειρά από παρεμβάσεις που στόχο έχουν να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ και να διευκολύνονται εφεξής, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι. Οι εργαζόμενοι του Φορέα, στον αντίποδα, εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος νόμος οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και εγείρουν θέματα συνταγματικότητας ορισμένων διατάξεων.

Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν και θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

  • Ιδιώτες διευθυντές και γενικοί διευθυντές: Όπως προέκυψε από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, πρόκειται να προσληφθούν έως 256 στελέχη του ιδιωτικού τομέα για να καλύψουν τις διευθυντικές θέσεις στον ΕΦΚΑ, ανάλογα με τις ανάγκες. Οι προσλήψεις θα γίνουν με Δημόσια Προκήρυξη και με σύμπραξη του ΑΣΕΠ. Θα αφορούν μετακλητούς και η σύμβαση θα είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.  Αυτό σημαίνει ότι στο μέγιστο επίπεδο η απασχόληση αυτών των στελεχών στον ΕΦΚΑ θα είναι για έξι χρόνια. Οι μισθοί τους θα φτάνουν έως τα 8.100 ευρώ μικτά. Το  υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμβεί καμία καθαίρεση. Αντίθετα, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε υπάλληλος του ΕΦΚΑ που πληροί τις προϋποθέσεις να θέσει υποψηφιότητα και να αναλάβει Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής. Επιπλέον δημιουργείται νέα διοικητική και οργανωτική δομή, με αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διοικητή και των υποδιοικητών του Οργανισμού και νέο οργανόγραμμα, που θα γίνει από εξωτερικό σύμβουλο.
  • Πειθαρχικός έλεγχος: Δημιουργείται νέα μονάδα «εσωτερικών υποθέσεων» με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό, που θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους εντός του ΕΦΚΑ. Επιπλέον, επιταχύνονται και οι διαδικασίες των πειθαρχικών διώξεων και έτσι οι ΕΔΕ θα γίνονται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ενώ καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια.Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται ότι σε σύνολο 7.500 εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, υπάρχουν περίπου 1.100 εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις.
  • Πριμ: Ενισχύεται η στήριξη της παραγωγικότητας των εργαζομένων, με τροποποιήσεις όσον αφορά την καταβολή μπόνους σε ορισμένους τομείς (π.χ. έκδοση συντάξεων). Θα υπάρχουν όμως και «κυρώσεις» σε βάρος άλλων που θα κρίνονται μη «παραγωγικοί».
  • Προμήθειες: Αλλάζει και το σύστημα προμηθειών, το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του σχετικού νόμου για την ανάθεση έργων και υπηρεσιών εκτός του Οργανισμού, σε ιδιωτικές εταιρείες. Στόχος, κατά το υπουργείο Εργασίας, είναι να μπορούν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να προμηθεύονται άμεσα την γραφική ύλη που χρειάζονται και όχι με καθυστέρηση, που έφταναν έως και τους έξι μήνες.
  • Ακίνητη περιουσία: Δημιουργείται εταιρία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού , με τίτλο «Εταιρία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ». Εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 400 ακίνητα προς αξιοποίηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σήμερα το 20% της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ  παραμένει αναξιοποίητο και την ίδια στιγμή ο Οργανισμός αναγκάζεται να νοικιάσει δεκάδες ακίνητα για να στεγάσει τις ανάγκες του σε όλη τη χώρα.