Ιδού η απόφαση-βόμβα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που δικαιώνει συνταξιούχους

Φωτό αρχείου

Το πρακτικό (1825/2018) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) με το οποίο θεωρείται απαράδεκτο και αβάσιμο το ένδικο μέσο της έφεσης (από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους, αποκαλύπτει σήμερα η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

Θυμίζουμε ότι τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία κατά γενική ομολογία αλλάζει τα δεδομένα υπέρ των συνταξιούχων αλλά και των Δημοσίων υπαλλήλων, αποκάλυψε αρχικά ο Σκάι. Η απόφαση του ΝΣΚ αφορά τη μη άσκηση έφεσης επί της απόφασης (3429/2018) που έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο επιδίκασε αγωγές δύο συνταξιούχων της ΔΕΗ. Στον πρώτο το δικαστήριο επιδίκασε ποσό 5.709,66 ευρώ (από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ) και στον δεύτερο επιδίκασε ποσό 5.202 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής για τις περικοπές στην κύρια και επικουρική σύνταξη την περίοδο 1/7/2015 έως 28/12/2015 με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους, δηλαδή, που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.

Τα εξαιρετικά σημαντικά νέα στοιχεία είναι αφενός ότι το ποσό που επιδικάστηκε πληρώθηκε ήδη από τον ΕΦΚΑ στους δύο συνταξιούχους και αφετέρου, ότι για την απόφαση συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους, η οποία αποφάσισε ότι δεν πρέπει να ασκηθεί έφεση επειδή δεν υπάρχει παραδεκτός και βάσιμος λόγος, αφού η απόφαση συνάδει με την πρόσφατη απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας (ΣτΕ). (Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση του ΝΣΚ)

Ναι μεν αλλά από Πετρόπουλο…

Μιλώντας για το θέμα στο Νews 24/7 ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος τόνισε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από πιλοτική δίκη όρισε να δοθούν αναδρομικά μόνο σε αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του, δηλαδή μέχρι το 2015. Το ρεύμα άσκησης αγωγών προκλήθηκε επειδή κατώτερα δικαστήρια, παρά αυτή τη δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ, έκριναν επιτρεπτή την αναδρομική επιστροφή περικοπών και για την πριν από το 2015. Άρα το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει εκ νέου».

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση της Δικαιοσύνης, ο κ . Πετρόπουλος λέει ότι «θα εφαρμόσουμε την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά την εξέταση και των αντίθετων, αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων. Δεν μπορώ να υποθέσω ότι η τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα είναι διαφορετική από αυτήν που ήδη εξέδωσε το έτος 2015».Αναφορικά με τις αιτήσεις που κατατίθενται κατά χιλιάδες στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, ο Τάσος Πετρόπουλος σημειώνει ότι «οι αιτήσεις παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου. Διακόπτουν την παραγραφή. Σε περίπτωση που το ΣτΕ πει κάτι διαφορετικό από ό,τι είχε ήδη αποφασίσει, θα ικανοποιήσουμε όλες τις σχετικές αξιώσεις ανεξαρτήτως της κατάθεσης αγωγής. Προϋπόθεση είναι βεβαίως, ότι το ΣτΕ θα έχει αποφασίσει ότι επιτρέπουν τα δημοσιονομικά κόστη την ικανοποίηση αιτημάτων τα οποία δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και δημιούργησαν αυτή την τεράστια ύφεση. Σημειώνω, όμως, ότι η χώρα έχει τη δέσμευση να μην ξεπερνά η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Αν ξεπεράσει το όριο αυτό, θα έχουμε νέα μέτρα, ξανά περικοπές… Δεν γνωρίζω πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφύγει τις αντιφάσεις που αναδύονται από τις αντίθετες αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων».

Και σε άλλο σημείο επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω με ποια δικαιολογητική βάση μπορεί να αλλάξει το ΣτΕ θέση. Θα συγκρουστεί με το εαυτό του;».

Τέλος, θυμίζουμε ότι για το θέμα έβγαλε χτες και επίσημη ανακοίνωση-απάντηση το υπουργείο Εργασίας.

Διαβάστε και: Επτά νέες αποφάσεις δικαιώνουν συνταξιούχους και Δημοσίους υπαλλήλους για δώρα, επίδομα και αναδρομικά!