«Κίτρινη κάρτα» ΓΣΕΒΕΕ στο εργασιακό νομοσχέδιο Βρούτση – Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών στερεί πόρους από τον ΟΑΕΔ!

Αυστηρή κριτική προς το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί ο Γ. Βρούτσης ασκεί η ΓΣΕΒΕΕ! Το συνδικάτων των επαγγελματοβιοτεχνών, δηλαδή ένα συνδικάτο από την πλευρά των εργοδοτών, όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, βγάζει «κίτρινη κάρτα» στον υπουργό Εργασίας για μια σειρά από διατάξεις που έχει ενσωματώσει στο «επίμαχο» σχέδιο νόμου. Κυριότερο πεδίο διαφωνίας, η πρόθεσή του να μειώσει το 2021 κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές!

Θα περίμενε κανείς ότι η πλευρά των εργοδοτών θα «χειροκροτούσε» μια τέτοια πρωτοβουλία. Η ΓΣΕΒΕΕ όμως όχι μόνο δεν κάνει κάτι τέτοιο, αλλά τονίζει στο πολυσέλιδο σχόλιό της ότι «στην παρούσα συγκυρία αυτή η μείωση θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά θα επιλύσει. Προδιαγραφεί επίσης την υποβάθμιση και αποδόμηση του ΟΑΕΔ. Από την μια μεριά οι πόροι που μειώνονται σχετίζονται με την αναγκαία χρηματοδότηση μέτρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, και συγκεκριμένα στους πόρους για τα επιδόματα ανεργίας όπου η συνολική χρηματοδότηση θα μειωθεί κατά 43%. Από την άλλη μεριά μειώνονται οι συνολικοί πόροι για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (κατάρτιση, προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης κλπ) κατά 65%, που είναι αναγκαίοι τόσο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης με την χρηματοδότηση προγραμμάτων διατήρησης των θέσεων εργασίας, όσο και για την μετά Covid-19 περίοδο όπου θα χρειαστεί να υλοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων εργοδοτών και εργαζομένων».

Κριτική όμως ασκεί η ΓΣΕΒΕΕ και σε μια σειρά άλλων άρθρων του νομοσχεδίου, τα οποία ζητάει να τροποποιηθούν. Ειδικότερα, η κριτική εστιάζεται στα εξής σημεία:

  • Άρθρα 32 & 33, ρύθμιση οφειλών: Η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι οι 24 δόσεις που προτείνονται δεν βοηθούν. «μέχρι σήμερα δεν έχει προβλεφθεί αναστολή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων που πλήττονται από το νέο lockdown τουλάχιστον για τον μήνα Νοέμβριο. Θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει να υπάρξει σχετική ρύθμιση. Εκτός από αυτό η δυνατότητα ρύθμισης που δίνεται για μετά τις 30/4/2021 θα πρέπει να διευρυνθεί στις τουλάχιστον 48 δόσεις. Αυτή την στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων συσσωρεύει οφειλές για το μέλλον έχοντας εξαιρετικά μειωμένους ή ακόμα και μηδενικούς τζίρους. Δεν θα καταφέρουμε γρήγορη ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας εάν δεν βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν όχι μόνο τώρα αλλά και μετά με μέτρα που να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν χωρίς να τις «πνίξουν» τα χρέη και οι υποχρεώσεις. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για εκτεταμένα και μαζικά λουκέτα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο ίδιο πλαίσιο και όσον αφορά την αναβίωση των  ρυθμίσεων που απωλέσθησαν, προτείνουμε οι ρυθμισμένες αυτές υποχρεώσεις, από τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, να παγώσουν μέχρι τις 30/4/2021 και να αναβιώσουν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με την καταβολή της δόσης του Μαΐου του 2021.

Πέραν αυτών ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει είναι από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 από τον ΕΦΚΑ, όπου έχουν κληθεί 800.349 ασφαλισμένοι με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ, να το καταβάλλουν σε 5 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 30ή Νοεμβρίου 2020, δηλαδή εν μέσω του νέου lockdown. Είναι ανάγκη για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία αυτή η υποχρέωση να παγώσει και να μεταφερθεί για μετά τις 30/4/2021.»

  • Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους: Η ΓΣΕΒΕΕ δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί στη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν συμπεριλήφθηκε το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων. «η όποια οικονομική ενίσχυση προβλεφθεί δεν θα πρέπει να υπολείπεται του ποσού της μηνιαίας αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν θα πρέπει σε γενικές γραμμές να είναι ανάλογοι με εκείνους που καθορίστηκαν για την χορήγηση των προηγούμενων οικονομικών ενισχύσεων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους.»
  • Θητεία ΔΣ e-ΕΦΚΑ: Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρεται στην στρεβλή εκπροσώπηση που υπάρχει στο ΔΣ του ταμείου τόσο για εργοδότες όσο και για εργαζόμενους, μετά την απορρόφηση του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ. «Οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του συστήματος (οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι), και παράλληλα οι δικαιούχοι δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης και στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και ελέγχου του ΕΦΚΑ. Αυτό φαίνεται σε ένα βαθμό και με την αδυναμία του οργανισμού να καταρτίσει ισολογισμό τα τελευταία χρόνια».

Εκθέσεις ΗΛΙΟΣ, ΕΡΓΑΝΗ, ΑΤΛΑΣ, ΚΕΑΟ: Η ΓΣΕΒΕΕ, επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά της «δυνατότητα πλήρους πρόσβασης των εθνικών κοινωνικών εταιρών των ινστιτούτων τους αλλά και άλλων ερευνητικών φορέων στα δεδομένα και τις πληροφορίες που είναι καταχωρημένα στους παραπάνω φορείς.           Ο περιορισμός αυτός που μέχρι σήμερα ισχύει θα πρέπει να αρθεί. Αποτελεί ζήτημα διαφάνειας, ενίσχυσης των δημοκρατικών μας Θεσμών και αναγκαιότητα για την καλύτερη τεκμηρίωση των προτάσεων πολιτικής που καταθέτουμε.»