Και η ΕΙΗΕΑ κατά της εισφοράς 2% υπέρ ΕΔΕΟΑΠ

Με σημερινή της ανακοίνωση και επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ που πρώτο έγραψε το asfalistiko.gr (δείτε εδώ), η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), εκφράζει την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ ως εργοδοτικής εισφοράς για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Τη μέρα, λοιπόν, που η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ συζητείται στη Βουλή η ΕΙΗΕΑ, πρόεδρος της οποίας είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου, στην ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταβολή εισφοράς 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Η ΕΙΗΕΑ, η οποία απέκτησε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα νομικά εκλεγμένο Δ.Σ. την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ενημερώθηκε επισήμως από τους Υπουργούς κα. Αχτσιόγλου και κ.κ. Παππά και Πετρόπουλο μόλις την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

Παρά την υπόσχεση ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μετά τις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ και πριν την κατάθεση της οποιασδήποτε τροπολογίας, ενημερωθήκαμε μόλις χθες για την αιφνιδιαστική και ανεξήγητη κίνηση του αρμόδιου Υπουργείου.

Στη μοναδική συνάντηση που είχε η ΕΙΗΕΑ τονίστηκαν τα εξής:

– Εκφράσαμε την επιθυμία μας να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ.

– Αμφισβητήσαμε τους υπολογισμούς των απαιτούμενων κεφαλαίων για τη διάσωση αφού στηρίζονται και σε ποσοστά επί συρρικνούμενων τζίρων. Αμφισβητήσαμε δηλαδή την εγκυρότητα του ιδίου του σχεδίου διάσωσης.

– Θέσαμε στο τραπέζι τις ιδιαιτερότητες του κλάδου των εφημερίδων, ο οποίος βρίσκεται σε κρίση ήδη από το 2008 και αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε οποιασδήποτε εισφορά επί τζίρου.

– Ζητήσαμε διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του τζίρου των επιχειρήσεων, τον τρόπο διαχειρίσεως του ΕΔΟΕΑΠ και την αντίστοιχη συμμετοχή μας στο Δ.Σ.

– Προτείναμε ως μέσα συνεισφορά μας είτε τις εισφορές επί αποδοχών ανά εργαζόμενο, είτε εισφορά με βάση τα διαφημιστικά έσοδα. Πάντως όχι με βάση τον τζίρο ο οποίος είναι μοναδικός τρόπος υπολογισμού στην ελληνική επικράτεια.

– Ζητήσαμε να βρεθούν αντίμετρα βοήθειας των εφημερίδων, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη ώστε να επιβιώσουμε.

Επίσης, διευκρινίσαμε ότι στην περίπτωση επιβολής ποσοστού επί του τζίρου και οι λίγες εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων που αγωνίζονται να επιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν άμεσο θέμα λειτουργίας.

Τέλος, επισημάναμε ότι με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση ωθεί τους επαγγελματίες εκδότες στην έξοδο, τον κλάδο των εφημερίδων στα χέρια μόνο μεγαλοεπιχειρηματιών – “επενδυτών” και τη δημοσιογραφία σε σκοτεινές ατραπούς».