«Καλπάζουν» οι εκκρεμείς συντάξεις – Ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 300.000 ώς το τέλος του έτους

Πριν από περίπου ένα μήνα ο υπουργός Εργασίας εγκαινίασε με… τυμπανοκρουσίες το μέτρο της ηλεκτρονικής έκδοσης συντάξεων, που θα μπορούν στο εξής να αποδίδονται «εντός ημέρας». Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα απαιτήσει πολύ χρόνο για να αποδώσει απτά αποτελέσματα. Έως τότε, οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής συντάξεων θα αυξάνονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα… πονοκεφαλιάζουν!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου, υπάρχουν 163.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη που βρίσκονται στην αναμονή. Από αυτές οι 147.000 είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή, βρίσκονται περισσότερες από 90 μέρες, χωρίς να έχουν απονεμηθεί. Ενάμιση χρόνο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2019 ήταν 106.000 οι αιτήσεις που έπρεπε να απονεμηθούν. Άρα σε ενάμιση έτος καταγράφηκε αύξηση 65% στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που καθυστερούν να αποδοθούν στους συνταξιούχους. Όλα αυτά μόνο για την κύρια σύνταξη…

Στην επικουρική, την ίδια περίοδο, δηλαδή τον Μάιο ήταν 101.000 οι αιτήσεις που παρέμεναν «στο συρτάρι». Από αυτές οι 88.000 είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Αντίστοιχα στις αρχές του 2019 ήταν 86.000 οι αιτήσεις που δεν είχαν απονεμηθεί.

Υπολογίζεται ότι συνολικά, εάν το υπουργείο Εργασίας επιθυμούσε να απονείμει όλες αυτές τις συντάξεις, θα χρειαζόταν ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ για τις κύριες και των 120 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές. Άρα, στον e-ΕΦΚΑ υπάρχει ένα «κρυφό έλλειμμα» της τάξης των 820 εκατ. ευρώ, που έχει απασχολήσει και τους θεσμούς οι οποίοι ζητούν μετ’ επιτάσεως την άμεση κάλυψή του.

Οι αιτίες γι’ αυτή την αλματώδη άνοδο είναι αρκετές. Από την υποστελέχωση των τμημάτων απονομής σύνταξης, μέχρι τη «φυγή» προς τη σύνταξη ικανών «παλαιών» υπαλλήλων, χωρίς την ανάλογη αντικατάστασή τους από έμπειρο προσωπικό. Επίσης, ειδικά για το τρέχον έτος, η πανδημία έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία αυτών των κομβικών τμημάτων του e-ΕΦΚΑ. Όμως, φαίνεται ότι το πρόβλημα υπάρχει κίνδυνος να διογκωθεί ακόμα περισσότερο!

Αιτία είναι αφενός το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, από τον Σεπτέμβριο και μετά, αναμένεται αθρόα υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλύπτουν τα απαιτούμενα, ανά περίπτωση, όρια. Παράλληλα, ειδικά φέτος, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλος και ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που θα… καταφύγουν προς τη σύνταξη. Αιτία, τα μαζικά «λουκέτα» που έχουν επιβληθεί από την Πολιτεία, ελέω πανδημίας και αναγκάζουν πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν τη λύση της σύνταξης, σε συνδυασμό με το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησής τους.

Έτσι εξηγείται για παράδειγμα, γιατί εν μέσω θέρους, τον Ιούλιο, η υποβολή τουλάχιστον 20.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης. Πρόκειται για αισθητά μεγάλο νούμερο, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συνήθη διαδικασία κατά τα προηγούμενα έτη. Γι’ αυτό και οι 13.000 απονομές που πραγματοποιήθηκαν τον ίδιο μήνα, με την προσθήκη και άλλων 3.000 που οριστικοποιήθηκαν «σε μία μέρα», να υπολείπονται των νέων αιτήσεων. Άρα το πρόσημο πάλι βγήκε αρνητικό, άρα πάλι καταγράφηκε αύξηση του συνολικού όγκου των αιτήσεων…

Ίσως γι’ αυτό να υπάρχουν φωνές εντός του e-ΕΦΚΑ που εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουν υπερβεί τις 300.000 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα βρίσκονται στην αναμονή…