Κληρονόμοι: Όλο το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών – Πληρώθηκαν οι πρώτοι 63.207 δικαιούχοι

Ξεκίνησε, έστω και μετ’ εμποδίων, η καταβολή των αναδρομικών για τους δεκάδες χιλιάδες κληρονόμους. Πρόκειται για μια διαδικασία, που μετά τα «μπρος-πίσω» του υπουργείου Εργασίας θα ολοκληρωθεί σε τρία διαδοχικά στάδια, έως τα μέσα Απριλίου. Είναι οι τελευταίοι δικαιούχοι αναδρομικών που έχουν απομείνει, μετά τις καταβολές ποσών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο σε όλους τους υπόλοιπους. Αφορούν ποσά για περικοπές μόνο στην κύρια σύνταξη, οι οποίες σημειώθηκαν το «επίμαχο» 11μηνο (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016). Για αντίστοιχες περικοπές που έγιναν σε επικουρική σύνταξη και δώρα, υπάρχει δικαστική διαμάχη σε εξέλιξη και έχει κληθεί το ΣτΕ να δώσει την οριστική του απάντηση-κρίση.

Ακόμα και έτσι, καταβλήθηκε χθες Δευτέρα, μάλλον απροειδοποίητα το ποσό των 40.096.308,56 €, σε 63.207 κληρονόμους α’ βαθμού των θανόντων συνταξιούχων. Ήδη το asfalistiko.gr ενημερώνεται για λάθη που έγιναν στα ποσά των δικαιούχων, αλλά και για κληρονόμους που θα έπρεπε να βρίσκονται στην α’ βάση της καταβολής και έμειναν εκτός

Αρχικά, η πρώτη καταβολή αφορά στους δικαιούχους – κληρονόμους συνταξιούχων α΄ βαθμού χωρίς διαθήκη που υπέβαλαν ηλεκτρονικά  και οριστικοποίησαν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση/αίτηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, από τα 102.997 αιτήματα της κατηγορίας αυτής προέκυψε κατόπιν διασταυρώσεων ότι περίπου 30.000 αφορούν περιπτώσεις για τις οποίες δεν είχαν γίνει κρατήσεις προς επιστροφή την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 στους θανόντες συνταξιούχους και θα σταλεί σχετικό ενημερωτικό email τις προσεχείς ημέρες. 

Από τις 72.924 αιτήσεις εκκαθαρίστηκαν μηχανογραφικά 63.207 αιτήσεις και πληρώθηκαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου 2021 40.096.308,56 € στους δικαιούχους. Επιπλέον 626 αιτήσεις κληρονόμων τέως συνταξιούχων της ΕΤΕ θα πληρωθούν την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου,  λόγω ειδικής διαχείρισης (εξαίρεσης) που απαιτείται στις κρατήσεις υπέρ υγείας.  

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, από το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής της αίτησης, ενημερωτικό σημείωμα για το ποσό που έλαβε ο κάθε δικαιούχος. Την ίδια ημέρα θα δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων και σε όσους εσφαλμένα οριστικοποίησαν την αίτησή τους.

Για τις αιτήσεις που δεν εκκαθαρίστηκαν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να διορθώσουν τα στοιχεία τα οποία καταχώρησαν και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αιτήματός τους. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό θα σταλούν στα τμήματα πληρωμών των υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ για διόρθωση και εκκαθάριση.

Στα τμήματα πληρωμών θα σταλούν επίσης  5.781 αιτήσεις κληρονόμων β΄ βαθμού για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη μηχανογραφική επεξεργασία με στόχο να πληρωθούν στην 3η προγραμματισμένη πληρωμή (10/4/2021).

Την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου θα δοθεί σε παραγωγική λειτουργία η υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων για τις αιτήσεις με διαθήκη. Υπενθυμίζεται ότι διευκρινίσεις αναφορικά με τα δικαιολογητικά που αναζητούνται στις περιπτώσεις των αιτήσεων επιστροφής αναδρομικών από κληρονόμους βρίσκονται στο site του e-ΕΦΚΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο : https://www.efka.gov.gr/el/dieykriniseis-schetika-me-ta-dikaiologetika-poy-anazetoyntai-stis-periptoseis-ton-aiteseon