Κομισιόν: Ενστάσεις για κατώτατο μισθό και 120 δόσεις – Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας

Ανησυχία για την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για την επικείμενη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία σε 120 δόσεις εκφράζει η Κομισιόν στη 2η έκθεση που δημοσιοποίησε για τη μεταμνημονιακή εποπτεία στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τις «ανησυχίες» της σχετικά με το ύψος της αύξησης των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, εκτιμώντας ότι το 11% «υπερβαίνει κατά πολύ τα προβλεπόμενα ποσοστά αύξησης της παραγωγικότητας στην Ελλάδα κατά τα προσεχή έτη». Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Κομισιόν, ότι θα προκληθεί «σημαντική απώλεια ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες στην Ευρωζώνη και αυξάνεται ο κίνδυνος αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση, κυρίως στους εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση και στους νέους».

Πηγές, πάντως, του υπουργείου Εργασίας επισήμαναν ότι οι παρατηρήσεις για τον κατώτατο μισθό είναι αντίστοιχες με εκείνες που είχαν γίνει και σε διάφορες ενημερωτικές συναντήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς κι εκεί είχαν εκφραστεί ενστάσεις σχετικά με την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση επειδή θεωρεί ότι έτσι θα τονωθεί η ζήτηση και η κατανάλωση, ενώ θα ενισχυθεί η οικονομία και θα είναι θετική η πορεία της και στην απασχόληση.

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η Επιτροπή επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί μείωση στα δημόσια έσοδα, ενώ κάνει λόγο και για κακό προηγούμενο που θα επηρεάσει την κουλτούρα πληρωμών.

Απαντώντας και στις συγκεκριμένες αιτιάσεις πηγές του υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωσαν ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα προχωρήσει κανονικά, στο πλαίσιο που έχει ήδη περιγραφεί, προσθέτοντας ότι χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη για τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών και αυτό έχει γίνει γνωστό και στους θεσμούς. Όπως αναφέρουν, οι παρατηρήσεις τους κάθε φορά που επίκειται μία ρύθμιση είναι πάντα αυτού του τύπου.