Κρίσιμες ώρες για τον υπό κατάρρευση ΕΔΟΕΑΠ

Τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) περιμένει ο κλάδος των εργαζομένων στον Τύπο.

Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει φτάσει στο όρια της κατάρρευσης, αναστέλλοντας για ακόμα μια φορά την καταβολή επικουρικών συντάξεων. Ο τριμερής διάλογος μεταξύ κυβέρνησης – εργαζομένων – εργοδοτών συνεχίζεται, ενώ είναι πλέον φανερό στους πάντες ότι το «μπαλάκι» τεχνηέντως πάει εδώ και μήνες από την κυβέρνηση στους εργοδότες και τούμπαλιν, με τα μέλη του οργανισμού να έχουν φτάσει στα όριά τους.

Η συμφωνία στην οποία φαίνεται να έχουν καταλήξει(;) οι διαπραγματεύσεις έχει διχάσει την ΕΣΗΕΑ, με τις παρατάξεις που δεν συμμετέχουν στο προεδρείο να καταγγέλλουν την πλειοψηφία ότι παραδίδει τον ΕΔΟΕΑΠ στους εργοδότες, μετατρέποντάς τον ουσιαστικά σε επαγγελματικό Ταμείο.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα το ΔΣ του Ταμείου, έγιναν γνωστές οι βασικές παράμετροι της κυβερνητικής πρότασης, που περιμένει την έγκριση των θεσμών για να πάει στη Βουλή.

Σημείο-κλειδί της νομοθετικής παρέμβασης είναι η θεσμοθέτηση ενός πόρου – εργοδοτικής εισφοράς που οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θέλουν να είναι στο 4% επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, το υπουργείο Εργασίας όμως προτείνει να περιοριστεί στο 2%.

Παράλληλα, θεσπίζεται εισφορά εργαζομένων 6%, από 3% που είναι σήμερα και 8% εισφορά εργοδοτών. Το ΔΣ του Ταμείου υπενθυμίζει ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016, ημερομηνία κατάργησης του αγγελιοσήμου, μέχρι σήμερα, οι εργοδότες δεν καταβάλλουν για την στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ ούτε ευρώ. Έτσι το ταμείο έχει έσοδα μόνο από την εισφορά των εργαζομένων. Αποτέλεσμα είναι ο ΕΔΟΕΑΠ να αντιμετωπίζει πια, ξεκάθαρο πρόβλημα επιβίωσης. Άλλωστε για το λόγο αυτό δεν καταβλήθηκαν οι επικουρικές συντάξεις στους δικαιούχους, στα τέλη Σεπτεμβρίου…

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει ευνοϊκούς όρους για τις εισφορές των συνταξιούχων, οι οποίοι θα καταβάλλουν μόνο για επικούρηση. Επίσης, το κράτος θα συμμετάσχει στις παροχές υγείας, ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ θα αποκτήσει δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες με ιδιωτικούς παρόχους (π.χ. κλινικές, θεραπευτήρια), όπως ακριβώς και ο ΕΟΠΥΥ.

Όπως έγινε γνωστό, εάν τελικά ψηφιστεί η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, στο Ταμείο θα ενταχθούν «από την πρώτη ημέρα εργασίας τους» όλοι όσοι δουλεύουν (δημοσιογράφοι, τεχνικοί τύπου), σε ΜΜΕ πανελλαδικά (διαδίκτυο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά). Έτσι αυξάνεται αυτόματα η βάση εισφορών προς το Ταμείο και λύνεται ένα πάγιο αίτημα του κλάδου.

Σύμφωνα με το ΔΣ του Ταμείου, όλες οι εισφορές θα μπορούν να εισπράττονται εφεξής μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), γεγονός που θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, η οποία ειδικά στον κλάδο του Τύπου όλα τα προηγούμενα χρόνια έκανε «πρωταθλητισμό».

Μερίδα του ΔΣ πάντως, κρίνει ότι η νομοθετική ρύθμιση που έρχεται είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων, εκτιμώντας ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα πάψει να προσφέρει τις παροχές που δίνει ώς σήμερα στους ασφαλισμένους του.