Κραυγαλέα αδικία για τις συντάξεις χηρείας από το Δημόσιο – Το ΕΝΔΙΣΥ οργανώνεται και διεκδικεί

Χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου, λαμβάνουν σύνταξη χηρείας μόλις στο 25% του ποσού που εισέπραττε ο/η σύζυγος που απεβίωσε, σε πλήρη αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αλλά δεν μπορεί να διορθωθεί, μιας και πρέπει να αλλάξει ο νόμος!

Του Χάρη Δημητρίου

Πρόκειται για μια κραυγαλέα περίπτωση αδικίας που αφορά έως 15.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας, οι οποίοι τόσο οι ίδιοι, όσο και ο αποβιώσας σύζυγος, ήταν ασφαλισμένοι στο Δημόσιο.

Διάταξη νόμου από το… μακρινό 2007, ορίζει ότι σε αυτή την ειδική περίπτωση, θα πρέπει να χορηγείται η σύνταξη χηρείας μόνο στο 25% του συνολικού ποσού. Η διαφορά είναι ότι από 1.1.2017 έχει ιδρυθεί ο ΕΦΚΑ, στον οποίο έχουν συμπεριληφθεί όλα τα ταμεία. Μάλιστα, με το νόμο Κατρούγκαλου, η σύνταξη χηρείας προέκυπτε ως ποσοστό, στο 50% του συνόλου, ενώ μόλις τον περασμένο Μάιο, αυξήθηκε στο 70% το συγκεκριμένο ποσοστό. Και όμως, για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, επίσης, από το Δημόσιο, το ποσοστό αυτό έχει «κολλήσει» στο 25%.

Νίκος Χατζόπουλος, πρόεδρος ΕΝΔΙΣΥ

Το θέμα έχει απασχολήσει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών και παραπόνων από συνταξιούχους.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρός του, Νίκος Χατζόπουλος, δηλώνει στο asfalistiko.gr ότι «το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει τουλάχιστον από 1/1/2017 με την ενοποίηση του ΕΦΚΑ, να δίνονται οι συντάξεις χηρείας στο 70% και όχι στο 25%. Είναι μεγάλη αδικία. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει φτιάξει ομάδα που ασχολείται οργανωμένα με το θέμα»…