Κόντρα υπ. Εργασίας-Εθνικής Τράπεζας για το ΛΕΠΕΤΕ

Κόντρα πρώτου μεγέθους έχει προκύψει ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στην Εθνική Τράπεζα, λόγω της μεταφοράς των 16.500 συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ.

Του Χάρη Δημητρίου

Η μεταφορά αυτή, μπορεί να οδηγήσει στην επανέναρξη χορήγησης της σύνταξης γι’ αυτούς τους συνταξιούχους μετά από 18 μήνες, όμως θα προκαλέσει και ένα επιπλέον κόστος για την Τράπεζα, ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα πέντε έτη.

Μάλιστα, στο υπουργείο Εργασίας έχουν ετοιμαστεί για να χορηγήσουν άμεσα τη σύνταξη σε αυτούς τους συνταξιούχους, δηλαδή στις 2 Ιουλίου, μαζί με τις υπόλοιπες επικουρικές συντάξεις. Για να είναι, όμως, ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η Εθνική Τράπεζα θα κληθεί να πληρώσει την οφειλή της, ετοιμάζεται ειδική Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα ορίζεται ότι, ειδικά για το τρέχον έτος, η διαδικασία θα έχει ως εξής: Θα καταβληθεί το ποσό των 40 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις. Μόνο που η πρώτη, θα είναι ύψους… 36 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να καταβληθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Ιουνίου! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα η Εθνική να καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό της ετήσιας δόσης, γεγονός που προφανώς και δεν αρέσει καθόλου στη διοίκηση της Τράπεζας.

Η αιτία, βέβαια, είναι ότι στην καταβολή του Ιουλίου οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά και τις επικουρικές συντάξεις που οφείλονται από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και μετά. Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί το μεγαλύτερο ποσό της ετήσιας παροχής από την μεριά της Τράπεζας, για να μην επιβαρυνθεί δυσανάλογα το ΕΤΕΑΕΠ που θα αναλάβει στο εξής την καταβολή και αυτών των επικουρικών συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντάξεις θα καταβάλλονται με μείωση έως 40% επί του αρχικού ποσού, αφού επανυπολογίστηκαν στη βάση νέου, μικρότερου ποσοστού αναπλήρωσης. Ακόμα και έτσι, όμως, οι συνταξιούχοι θα δουν «το χρώμα του χρήματος», αφού η συγκεκριμένη επικουρική σύνταξη είχε παγώσει από τον Δεκέμβριο του 2017…

Για την… ιστορία, η δεύτερη δόση για φέτος, ύψους μόλις 4 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα υποχρεώνεται έως τα τέλη του Ιουνίου, να υποβάλλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) στην οποία θα έχει ενσωματώσεις τις εισφορές υπέρ ΕΤΕΑΕΠ (7%) που υποχρεώνεται στο εξής να καταβάλλει. Στη συνέχεια, ανάλογες ΑΠΔ θα πρέπει να υποβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, θα κινηθεί η διαδικασία μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, το θέμα θα το αναλάβει το ΚΕΑΟ και υπάρχει ο κίνδυνος μη χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας…