Κ. Κούνεβα: Η BlackRock εμπνευστής του «Πανευρωπαϊκού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος» που προωθεί η Κομισιόν;

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε η Κ. Κούνεβα, με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας του Investigate Europe (δικτύου μέσων ενημέρωσης κοινοπραξίας Ευρωπαίων δημοσιογράφων σε 12 χώρες), σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα για τη δημιουργία του «Πανευρωπαϊκού προϊόντος ατομικής σύνταξης» (ΡΕΡΡ), υπέδειξε δημόσια στην Επιτροπή η BlackRock ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015 και στη συνέχεια ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2017 στις Βρυξέλλες από τους δύο αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Β. Ντομπρόβσκις και Γ. Κατάινεν.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η οποία στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, εντός του 2017, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις στελεχών της BlackRock με τον κ. Ντομπρόβσκις και άλλες με στελέχη της DG FISMA (Γενικής Διεύθυνσης για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών).

Η BlackRock, εταιρεία διαχείρισης 6 τρισ. δολαρίων που προέρχονται κατά 80% από συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις, γνωστή από την εμπλοκή της, -ελέω τρόικας,- στη «διάσωση» της ευρωπαϊκής οικονομίας (τραπεζών και χωρών της Ε.Ε. με ή χωρίς Μνημόνιο), αποκομίζοντας  τεράστια κέρδη από τις ελεγκτικές και επενδυτικές της δραστηριότητες, με πλούσιο χαρτοφυλάκιο στις τράπεζες, την οπλική βιομηχανία, την ενέργεια, το πετρέλαιο, τα ακίνητα κ.λπ., ως πάροχος σε  προϊόντα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, εισβάλλει σε μία τεράστια αγορά  243 εκατομμυρίων εν δυνάμει πελατών στην Ε.Ε.

Έτσι, η Ε.Ε. ενθαρρύνει την ανάπτυξη του λεγόμενου «τρίτου πυλώνα» ιδιωτικής, ατομικής ασφάλισης, την ώρα που επιβάλλει περικοπές των συνταξιοδοτικών δαπανών στα Κράτη -Μέλη και υποβάθμιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Η Κ .Κούνεβα ζητά να μάθει από την Κομισιόν εάν επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις της έρευνας για τις συναντήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων με τα στελέχη της BlackRock και ποιο αντικείμενο είχαν, καθώς και με ποια κριτήρια χρηματοδοτεί, μέσω του προγράμματος «Horizon 2020», το πρώτο ιδιωτικό πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν, το project «Resaver», το οποίο διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, η BlackRock.