Κ. Μητσοτάκης: Πόλεμος κατά της υποδηλωμένης εργασίας – Τι είπε για τις συντάξεις χηρείας

Πρώτη προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας. Αυτή είναι η εικόνα που ήθελε να εκπέμψει ο Κ. Μητσοτάκης, κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε, νωρίτερα σήμερα, στο υπουργείο Εργασίας.

Του Χάρη Δημητρίου

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τη λέξη «πόλεμος» για να περιγράψει πόσο προσηλωμένη είναι η κυβέρνηση στην πάταξη του φαινομένου και ταυτόχρονα στην στήριξη της πλήρους απασχόλησης. Ειδικά για το τελευταία προανήγγειλε ένα πλέγμα μέτρων, με «κίνητρα και αντικίνητρα», ώστε η υποδηλωμένη εργασία να περιοριστεί και η πλήρης απασχόληση να τονωθεί στη χώρα. Το πλέγμα μέτρων «σημαίνει αυξημένο υπερωριακό κόστος στη μερική απασχόληση, όπως νομοθετείται ήδη στο νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και μείωση των εργοδοτικών εισφορών από 1η Ιουλίου 2020, μόνο όμως για όσους βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης».

«Η υποδηλωμένη εργασία θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από αυτήν την κυβέρνηση. Είναι δέσμευση δικιά μου, δέσμευση του υπουργού και σύντομα θα δούμε άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι υπάρχει «χάσμα» ανάμεσα σε αυτά που ζητούν οι εργοδότες και σε όσα μπορούν να προσφέρουν οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό και υπογράμμισε ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι να γεφυρωθεί αυτή η απόσταση…

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο σκέλος των συντάξεων χηρείας, προαναγγέλλοντας την αύξησή τους στο τέλος του τρέχοντος μήνα. «Λύνουμε, επιτέλους, την εκκρεμότητα την οποία κληρονομήσαμε, όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας. Στο τέλος αυτού του μήνα, 65.850 δικαιούχοι θα δουν τα ποσοστά αναπλήρωσης να πηγαίνουν από το 50% στο 70%, όπως είχαμε δεσμευθεί. Το κάναμε πράξη, δεν ήταν εύκολο, θέλω να συγχαρώ όλους τους εργαζόμενους του υπουργείου Εργασίας. Δούλεψαν πολύ σκληρά αυτούς τους δύο μήνες, διότι παραλάβαμε ένα σύστημα παντελώς απροετοίμαστο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευσή μας», σημείωσε.

Διαβάστε και: Τι γυρεύει ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Εργασίας