Κ. Τσαγκαρόπουλος: Τα αναδρομικά των συνταξιούχων φτάνουν μέχρι και τις 110.000 ευρώ – Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση του ΣτΕ (video)

Σημαντικές επισημάνσεις και καταγγελίες για κυβερνητικές μεθοδεύσεις από τη μια και αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στην έκδοση της απόφασης για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, έκανε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΝΥΠΕΚΚ ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, ο οποίος, μάλιστα διατέλεσε και επί σειρά ετών μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Οι αναφορές του κ. Τσαγκαρόπουλου, με δεδομένο ότι διατέλεσε δικαστής επί 15 χρόνια, έχουν εξαιρετική σημασία (όπως θα δείτε και στο βίντεο), αφού φωτίζουν πτυχές και αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και δημοκρατίας.


Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, δικηγόρος, επί σειρά ετών μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσαγκαρόπουλος ξεκινώντας την τοποθέτηση αναρωτήθηκε με νόημα: «Έχουμε κράτος δικαίου, ισχύουν κανόνες, ισχύουν δικαστικές αποφάσεις, τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα, υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη; Πώς μπορούμε να απαντήσουμε, άραγε, σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο -συνταξιούχο, ασφαλισμένο, όποιον έχει προσφύγει- όταν το ΣτΕ έχει 16 μήνες να εκδώσει μία απόφαση;».


Από αύριο, Σάββατο, το asfalistiko.gr θα δημοσιεύσει (βίντεο και ρεπορτάζ) με τις υπόλοιπες, εξαιρετικά αποκαλυπτικές και χρήσιμες εισηγήσεις, των Ρωμανιά Γιώργου, Μπούρλου Δημήτρη, Μπουκουβάλα Χαράλαμπου, Χριστοδουλέλη Ευσταθίου και του προέδρου της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξη Μητρόπουλου

Σε ό,τι αφορά στις παράνομες περικοπές και τις αξιώσεις των συνταξιούχων έκανε λόγο για δύο ταχύτητες απαιτήσεων: για συντάξεις έως 1.000 ευρώ σημείωσε ότι οι μέσες αξιώσεις κυμαίνονται από 9.500 έως 14.000 ευρώ, ενώ για συντάξεις υψηλόβαθμων υπαλλήλων, γενικών διευθυντών κ.λπ. τα αναδρομικά μπορεί να φτάσουν έως και τα 110.000 ευρώ σε βάθος 5ετίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσαγκαρόπουλο, με τα μνημόνια οι συνταξιούχοι έχασαν συντάξεις 1,5 έως 2,5 ετών, ενώ όπως επισήμανε, αν αφαιρεθούν οι περικοπές που κρίθηκαν συνταγματικά ορθές, απομένουν απώλειες συντάξεων ενός έτους έως δύο ετών.

Κυβερνητικές μεθοδεύσεις
και αδικαιολόγητη καθυστέρηση από το ΣτΕ

Αναφερόμενος στη διαρροή της απόφασης από τον προηγούμενο Μάιο, που οδήγησε και στην παραίτηση του τότε προέδρου του ΣτΕ, τόνισε ότι «έχουμε μία κυβέρνηση που με βάση αυτές τις διαρροές προσπαθεί να προλάβει αυτή την απόφαση. Λαμβάνει μέτρα προτού βγει αυτή η απόφαση, έτσι ώστε όταν βγει να είναι είτε ετεροχρονισμένη, είτε άνευ αντικειμένου. Το είδαμε ήδη στις ασφαλιστικές εισφορές. Είχε διαρρεύσει από το ΣτΕ ότι θα πάμε στο 13,33% ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως οι μισθωτοί και ήδη έχουμε μία μείωση που εξαγγέλθηκε σαν ένα φοβερό θετικό μέτρο, το οποίο ουσιαστικά τι ήταν; Με ένα νομοθέτημα η κυβέρνηση πρόλαβε το ΣτΕ, πρόλαβε τις δικαστικές εξελίξεις. Καλό είναι που το πρόλαβε, αλλά καλύτερο θα ήταν να είχαμε μία δικαστική απόφαση και να έχουμε και ένα κράτος που συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις».

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση του ΣτΕ να βγάλει την απόφαση για το νόμο Κατρούγκαλου, υπογράμμισε ότι «δημιουργεί ευλόγως προβληματισμούς. Δεν μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να καθυστερεί τη δημοσίευση αποφάσεων. Σκεφτείτε ότι ο τελευταίος ειρηνοδίκης ελέγχεται πειθαρχικά εάν καθυστερήσει τη δημοσίευση μιας απόφασης περισσότερο από τέσσερις μήνες. Δεν μπορώ με τίποτα να δικαιολογήσω την καθυστέρηση αυτής της απόφασης, όσο πολύπλοκα κι αν είναι τα ζητήματα τα οποία ερευνώνται».

Αρκεί η αίτηση σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ;

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΕΝΥΠΕΚΚ, χτες, Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου

Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στις αιτήσεις που κατέθεσαν οι συνταξιούχοι σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ για τα αναδρομικά, τόνισε ότι το υπουργείο «προσπάθησε να ακολουθήσει μία παρελκυστική τακτική και να επαναπαυτούν κάποιοι ότι υποβάλλοντας μία αίτηση και λέγοντας αόριστος “ξέρεις είμαι και εγώ εδώ” ότι κάτι έγινε. Θα σας πω, λοιπόν, ότι παγίως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θεωρεί αόριστες τις αιτήσεις οι οποίες δεν αναφέρουν συγκεκριμένο ποσό που διεκδικεί ο ασφαλισμένος. Κανένα αποτέλεσμα ούτε καν διακοπτικό της παραγραφής. Όταν είναι αόριστη η αίτηση, κανονικά δεν διακόπτει την παραγραφή. Όταν το ίδιο το υπουργείο έχει οδηγήσει περισσότερο από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους σε μία συγκεκριμένη τακτική, αν μη τι άλλο θα είναι τουλάχιστον καταχρηστικό να δούμε κάποια στιγμή να πουν: “ξέρετε, αυτή η αίτηση που κάνατε δεν παράγει αποτέλεσμα, γιατί δεν μας είπατε για ποιο ποσό την κάνετε”». Και συμπλήρωσε: «Τις αιτήσεις θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσουν αγωγές, εάν εν τω μεταξύ δεν έχει δοθεί πολιτική λύση για το ζήτημα των αναδρομικών».

Από αύριο, Σάββατο, το asfalistiko.gr θα δημοσιεύσει (βίντεο και ρεπορτάζ) και τις υπόλοιπες, εξαιρετικά αποκαλυπτικές και χρήσιμες εισηγήσεις, των Ρωμανιά Γιώργου, Μπούρλου Δημήτρη, Μπουκουβάλα Χαράλαμπου, Χριστοδουλέλη Ευσταθίου και του προέδρου της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξη Μητρόπουλου.