Λήξη για τις 120 δόσεις: Ποιο το όφελος της ρύθμισης για τα Ταμεία – Έρχονται κατασχέσεις…

Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία έληξε και τυπικά χθες τα μεσάνυχτα. Τα αποτελέσματά της, ειδικά κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, δείχνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, ότι μπορεί τελικά, να επιτεύχθηκε ένα σημαντικό μέρος του σκοπού εφαρμογής της, που είναι η αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ και κυρίως, η μείωση του πραγματικού χρέους προς την Κοινωνική Ασφάλισης.

Εν αναμονή της τελικής καταμέτρησης, τα διαθέσιμα στοιχεία ως χθες το απόγευμα, έδειχναν τα εξής για την πορεία της ρύθμισης:

  • Υποβλήθηκαν πάνω από 410.000 αιτήσεις.
  • Εγκρίθηκαν περισσότερες από 235.000 αιτήσεις. Οι υπόλοιπες βρίσκονται σε φάση εκκρεμότητας, καθώς λείπουν ορισμένα δικαιολογητικά και υπάρχει το περιθώριο έως 31.12.2019, ώστε να εγκριθούν, επίσης.
  • Εισπράχθηκαν άμεσα, στο τετράμηνο λειτουργίας της ρύθμισης πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
  • Ρυθμίστηκαν χρέη άνω των 3,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ο στόχος που είχε τεθεί από την τωρινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ήταν να ξεπεραστεί το όριο των 3 δισ. ευρώ, ο ρεαλιστικός στόχος επετεύχθη.

Βέβαια, οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, ώστε να εξυπηρετήσουν το σύνολο των οφειλετών, ξεκινούν από σήμερα μια νέα διαδικασία: πρόκειται για την προώθηση της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, για όλους εκείνους τους χιλιάδες οφειλέτες που παρά τις ευεργετικές διατάξεις που ίσχυαν, δεν επέλεξαν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Στο εξής, μοναδική ενεργή είναι η ρύθμιση των 12 δόσεων και πλέον ο κίνδυνος για κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, είναι ορατός.

Την ίδια στιγμή θα ελέγχεται και η πορεία καταβολής των μηνιαίων δόσεων, από εκείνους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι τυχόν απώλεια άνω των δύο δόσεων, ισοδυναμεί με έξοδο από τη ρύθμιση, άρα με επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης…