ΛΕΠΕΤΕ: Εξωδικαστική λύση επιδιώκει ο Μηταράκης

Προσπάθεια εξεύρεσης εξωδικαστικής λύσης στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με το Λογαριασμό Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), καταβάλλει το υπουργείο Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο αρμόδιος υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Ζαββός, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Καρασιώτου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Πετραλιάς, η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, το Προεδρείο του Συλλόγου Συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας και η Διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με στόχο να βρεθεί εξωδικαστική λύση, στην οποία θα συνεισφέρουν όλες οι πλευρές με αμοιβαίες δεσμεύσεις και υποχωρήσεις, ενώ συμφωνήθηκε να ανανεωθεί το ραντεβού για τις προσεχείς ημέρες όπου θα γίνει διεξοδική συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μηταράκης δήλωσε:

«Ευχαριστώ όλους όσοι παρευρέθηκαν στη σημερινή συνάντηση. Ως Υπουργείο Εργασίας μεσολαβούμε με σκοπό να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των 16.000 συνταξιούχων και 4.000 εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, που συμμετέχουν στο ΛΕΠΕΤΕ. Προτείνουμε ένα περίγραμμα λύσης το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Με καλή θέληση, τις ερχόμενες ημέρες θα συζητήσουμε εκ νέου σε τεχνικό επίπεδο ώστε να συνδιαμορφώσουμε τελική πρόταση, που θα επιλύσει οριστικά και εξωδικαστικά το θέμα και θα βάλει τέλος στην ανασφάλεια και την ταλαιπωρία των συνταξιούχων και των εργαζομένων».

Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2017, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έπαψε να χρηματοδοτεί, ως όφειλε, το συγκεκριμένο Λογαριασμό. Αποτέλεσμα ήταν για 18 μήνες οι 16.000 συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ να μείνουν χωρίς επικουρική σύνταξη. Η λύση που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν να μεταφερθούν όλοι οι συνταξιούχοι στο ΕΤΕΑΕΠ, αλλά να αναλάβει η Εθνική Τράπεζα να τις υποχρεώσεις της προς αυτούς.

Έτσι, σε διάταξη νόμου που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Βουλή, λίγο πριν από τις Εθνικές εκλογές, αποφασίστηκε η Τράπεζα να καταβάλλει ένα ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2023, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των συνταξιούχων, τόσο για τις τρέχουσες καταβολές συντάξεων, όσο και για τα αναδρομικά που οφείλονται. Η Τράπεζα όμως προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να ακυρωθεί η συγκεκριμένη διάταξη νόμου. Τώρα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιδιώκει να υπάρξει συναίνεση και να μην δοθεί η λύση δια της δικαστικής οδού.