ΛΕΠΕΤΕ: Στο ΕΤΕΑΕΠ από τον Ιανουάριο με κατά 40% πετσοκομμένη επικουρική οι συνταξιούχοι της Εθνικής

Από το φετινό Ιανουάριο, οι 17.500 περίπου συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο μητρώο του ΛΕΠΕΤΕ, θα αναγκαστούν να περάσουν στο μητρώο του ΕΤΕΑΕΠ. Έτσι, θα απεγκλωβιστούν και θα λάβουν, έστω και μειωμένη κατά 40% μεσοσταθμικά, επικουρική σύνταξη.

Του Χάρη Δημητρίου

Αυτός είναι ο τρόπος που επέλεξε το υπουργείο Εργασίας να λύσει το πρόβλημα, έστω και στο «και πέντε», αφού η Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα διακόψει τη λειτουργία της, ελέω εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου. Σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, περιγράφεται η λύση που προτείνεται σε μια προσπάθεια να λάβουν ξανά επικουρική σύνταξη, οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ, μετά από 18 μήνες απραξίας…

Ο ίδιος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος δέχτηκε χθες αντιπροσωπεία των συνταξιούχων στο γραφείο του, σε μια προσπάθεια να τους εξηγήσει τη λύση που προωθεί. Μάλιστα, γνωστοποιήθηκε ότι υπάρχει και σχετική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, σύμφωνα με την οποία θα καθοριστεί με ακρίβεια ο τρόπος μεταφοράς τους στο ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και η επανέναρξη χορήγησης της σύνταξής τους.

Το προφανές στην πρόταση – τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, είναι ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν από το ΕΤΕΑΕΠ αναδρομικές αποδοχές από την 01.01.2019. Για το 2018 όμως, πληροφορίες θέλουν η Εθνική Τράπεζα να χορηγεί μόνο το 1/5 του ποσού των συντάξεων που δεν έχουν καταβληθεί. Τα υπόλοιπα 4/5 κατά πάσα πιθανότητα θα καταβληθούν τμηματικά έως το τέλος του 2020…

Η νέα επικουρική σύνταξη που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι θα είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με την προγενέστερη, αφού θα υπολογίζεται με χαμηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης (0,67).

Στην τροπολογία ορίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να καταβάλλει και εισφορές προς το ΕΤΕΑΕΠ για επικουρική ασφάλιση, οι οποίες θα είναι ίσες με 7% το μήνα για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαϊου και 6,5% για κάθε επόμενο μήνα, λόγω της έκπτωσης που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου. Ταυτόχρονα, για την χρονική περίοδο 2019 – 2024 θα καταβάλλει ένα ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο όποιος επιπλέον πόρος από το 2025 και μετά θα καθοριστεί με ξεχωριστή μελέτη που θα κάνει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Δείτε εδώ την τροπολογία