ΛΕΠΕΤΕ: Στο ΕΤΕΑΕΠ… σπρώχνουν τους 16.500 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να… σπρώξει στο ΕΤΕΑΕΠ τους περίπου 16.500 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι από το Δεκέμβριο του 2017 δεν εισπράττουν την επικούρηση από το ΛΕΠΕΤΕ, εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη, για το μείζον πρόβλημα του ΛΕΠΕΤΕ, έριξε ευθύνη και στους συνδικαλιστές, καλώντας τους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

«Δεν γίνεται η κυβέρνηση να θέλει να προχωρήσει, να δώσει λύση και στο τέλος να μας μέμφονται γιατί πάμε να δώσουμε ή γιατί θα δώσουμε τη λύση αυτή. Περιμένω τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και όσους σιωπούν, τη σιωπηλή πλειοψηφία, να νοιαστούν. Να συγκεντρώσουν σε ένα κείμενο υπογραφές, αν πραγματικά θέλουν να προχωρήσει η κυβέρνηση… Ιδού μπροστά η ευθύνη όλων να εκφράσουν, επιτέλους, άποψη και θέση για τη λύση του προβλήματος στον ΛΕΠΕΤΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε:

«Η μόνη λύση που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση, είναι να αναλάβει το δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης να καταβάλλει στους συνταξιοδοτούμενους από τον ΛΕΠΕΤΕ την παροχή που έχει υποχρέωση η πολιτεία να καταβάλλει. Και αυτή, είναι η επικουρική σύνταξη που χορηγείται σε κάθε πολίτη στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

«Οι διαδικασίες που υπάρχουν ενώπιον των δικαστηρίων, δεν καταργούνται. Ούτε καταργείται ο ΛΕΠΕΤΕ. Δεν καταργούμε ούτε το δικαίωμα ούτε τη διαφορά. Θα κάνουμε αυτό που ανήκει στη δική μας σφαίρα ευθύνης, να χορηγούμε την επικουρική σύνταξη, γιατί είναι υποχρεωτική και παραμένει ευτυχώς, υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση ως δημόσιο σύστημα που παρέχεται σε όλους τους πολίτες και στο επίπεδο αυτό θα δώσουμε αυτή την παροχή».

«Η ρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε, είναι στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ως προς το επικουρικό. Αυτό δεν είναι όλα όσα η Τράπεζα δεσμεύεται από τις δικές της συμφωνίες να καταβάλλει και δεν είναι δυνατόν σε ιδιωτική σφαίρα συμφωνιών η κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά. Αυτή είναι μια άλλη διαδικασία. Των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δεν θα παρέμβουμε σε αυτό», κατέληξε ο κ. Πετρόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν τελικά προχωρήσει η εξαγγελία του κ. Πετρόπουλου και οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, τελικά, ενταχθούν στο ΕΤΕΑΕΠ, θα δουν το ποσό που τους αναλογεί σήμερα ως επικούρηση από το ΛΕΠΕΤΕ να μειώνεται δραστικά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε και: