ΛΕΠΕΤΕ: Συγκέντρωση συνταξιούχων σήμερα στη Γ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα συνταξιούχοι της Εθνικής για το θέμα του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΛΕΠΕΤΕ), έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όπου πραγματοποιούνταν η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

Οι περίπου 16.500 συνταξιούχοι βρίσκονται σε ομηρία από το Δεκέμβριο του 2017, αφού μετά από απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να διακόψει τη χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ σταμάτησαν να εισπράττουν την επικούρησή τους.

Επίσης θυμίζουμε ότι όπως έγραψε αποκλειστικά το asfalistiko.gr από τις 4 Ιουνίου 2018, οι περίπου 200 συνταξιούχοι της Εθνικής που είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της διοίκησης της τράπεζας δικαιώθηκαν με προσωρινή απόφαση, με την οποία υποχρεώνεται η Εθνική Τράπεζα να εισφέρει χρήματα στο ΛΕΠΕΤΕ, ώστε να καταβάλλεται στους συνταξιούχους μέρος της επικούρησης μέχρι την οριστική εκδίκαση της αγωγής που έχει κατατεθεί

Στη σημερινή συγκέντρωση παραβρέθηκε, ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι «αποτελούν εικόνες ντροπής για τη χώρα μας, την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, να πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση Μετόχων της σ’ ένα σιδερόφρακτο και αποκλεισμένο από παντού από ΜΑΤ μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας και να απαγορεύουν εντελώς παράνομα, ακόμα και με χρήση χημικών, την είσοδο σε αυτή μικρομετόχων της Εθνικής, που είναι συνταξιούχοι».

«Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας», υπογράμμισε ο κ. Στρατούλης «θα πρέπει να τηρήσει τις θεσμοθετημένες οικονομικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της προς το Λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) των εργαζομένων και συνταξιούχων της και να σταματήσει να στερεί απ’ αυτόν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του με αποτέλεσμα, την πλήρη περικοπή των παροχών του προς τους συνταξιούχους εδώ και 7 μήνες, μειώνοντας έτσι έως 40% τις συνταξιοδοτικές παροχές και εισοδήματα τους και οδηγώντας στην φτωχοποίηση 16.500 οικογένειες».

«Ο Λογαριασμός Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας ήταν είναι και πρέπει να παραμείνει με χαρακτήρα εγγυημένων παροχών. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είτε παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής και των συνταξιούχων της Εθνικής για το θέμα του Λογαριασμού Επικούρησης, είτε στέλνει τα ΜΑΤ σε βάρος των δεύτερων, για να μπορεί η πρώτη ανενόχλητη να παρανομεί παραβιάζοντας ωμά και προκλητικά τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις της», κατέληξε ο κ. Στρατούλης.