«Λευκός καπνός» για εργασιακά και ασφαλιστικό στη συνάντηση Βρούτση-δανειστών

Χωρίς… κίτρινες κάρτες ή ενστάσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Στην χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, φάνηκε ότι υπάρχει «κοινό σημείο επαφής» σε μια σειρά από ζητήματα που αναπτύχθηκαν διεξοδικά.

Του Χάρη Δημητρίου

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έγινε διεξοδική ανάλυση για την απονομή των 470.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (κύριας και επικουρικής), εφάπαξ, αλλά και γενικότερα των αιτημάτων που αφορούν συνταξιοδοτικά θέματα. Ειδική αναφορά έγινε στην αύξηση των συντάξεων χηρείας, που από σήμερα θα μπορούν να την καρπωθούν οι περίπου 65.000 δικαιούχοι, με την καταβολή των συντάξεων του μηνός Οκτωβρίου…

Η πορεία του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, δείχνει να προβληματίζει τους δανειστές, καθώς μετά από διαδοχικές τροποποιήσεις, φαίνεται ότι μπορεί να προκύψει έλλειμμα 46 εκατ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς, αντί για πλεόνασμα 245 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση της προηγούμενης ηγεσίας του υπ. Εργασίας. Η τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι, με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, που λήγει στις 30 του μήνα, αλλά και με τη γενικότερη αυξητική πορεία που θα έχουν τα έσοδα έως το τέλος του έτους, υπάρχει η ελπίδα ώστε να βελτιωθεί το τελικό νούμερο, αναφορικά με την πορεία του υπερ–ταμείου κύριας ασφάλισης.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αναμένεται να ξεκινήσει από τον ΟΑΕΔ. Ο αρμόδιος υπουργός παρουσίασε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης γι’ αυτή τη σημαντική παρέμβαση που θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2020 και υπογράμμισε ότι προκύπτει «τρύπα» στον Οργανισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδική συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τους δανειστές στο σκέλος των επιδομάτων που χορηγεί το συγκεκριμένο υπουργείο. Τονίστηκε ότι θα υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων, αλλά ταυτόχρονα και εξορθολογισμός των επιδομάτων. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η περίπτωση των αναπηρικών επιδομάτων και του πιλοτικού προγράμματος ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί το 2020 καθολικά σε όλη τη χώρα. Ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι στις προθέσεις του είναι η αύξηση του κονδυλίου κατά 150 εκατ. ευρώ, (από 850 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, στο 1 δισ. ευρώ) για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Επίσης, θα υπάρξει επανέλεγχος για τις δωρεάν μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι δανειστές ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης για την καταβολή του επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, που συνολικά εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 180 εκατ. ευρώ για τη νέα χρονιά.

Στον τομέα των εργασιακών, το αρμόδιο υπουργείο ανέπτυξε όλες τις παραμέτρους που αφορούν τις διατάξεις που πρόκειται να συμπεριληφθούν στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Οι δανειστές φαίνεται ότι υποδέχτηκαν θετικά τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα να επικρατούν οι επιχειρησιακές, έναντι των κλαδικών συμβάσεων, για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Επίσης, θετικά αντιμετώπισαν και τις αλλαγές για τη Μεσολάβηση και τη Διαιτησία που ουσιαστικά προκαλεί την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής από την πλευρά των εργαζομένων…