«Λένε ότι έχουμε ημερομηνία λήξεως» – Κραυγή αγωνίας και περηφάνιας για τις συντάξεις χηρείας

«Δεν μπορούν να μας λένε ότι έχουμε ημερομηνία λήξεως… Από τη στιγμή που στα τρία χρόνια μας αφήνουν χωρίς εισόδημα, καταλαβαίνουμε ότι μας λένε: “πηγαίνετε να βρείτε τους άντρες σας…”».

Του Μιχάλη Σιάχου

Η κραυγή αγωνίας για τις πετσοκομμένες συντάξεις χηρείας ακούγεται για τέταρτη μέρα σήμερα έξω από το υπουργείο Εργασίας. Μαυροφορεμένες, προβληματισμένες, αλλά με αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα τους δεκάδες γυναίκες που έστησαν αντίσκηνα στη Σταδίου, καλώντας τους περαστικούς να βάλουν την υπογραφή τους στο κείμενο διαμαρτυρίας και συμπαράστασης. «Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, μας συμπαραστέκονται», λένε οι αγωνιζόμενες, «ήδη οι υπογραφές είναι πάρα πολλές».

Περήφανες και αποφασισμένες, δεν ζητούν, αλλά απαιτούν άμεση λύση σε μια κατάφωρη αδικία, βροντοφωνάζοντας «δικαίωμα στην αξιοπρέπεια».

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας αν δεν δικαιωθούμε. Το χρωστάμε στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας, το χρωστάμε στους ανθρώπους μας. Δούλευαν 30, 35, 38 χρόνια κι επειδή, δυστυχώς, δεν έχουν φωνή εκείνοι να φωνάξουν και να απαιτήσουν τον κόπο που τους κλέβουν, το κάνουμε εμείς γι’ αυτούς», λέει στο asfalistiko.gr η Καλλιόπη Δεληγιάννη, Α’ αντιπρόεδρος του συλλόγου συζύγων θανόντων ΑΞΙΑ.

Τα λόγια της πηγαία, ανεπιτήδευτα, συγκινούν κι εξοργίζουν: «Δεν μπορούν να μας πετάνε στο δρόμο, δεν μπορούν να μας λένε ότι έχουμε ημερομηνία λήξεως. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εισόδημα. Από τη στιγμή που στα τρία χρόνια μας αφήνουν χωρίς εισόδημα, καταλαβαίνουμε ότι μας λένε: “πηγαίνετε να βρείτε τους άντρες σας”. Δεν θα σταματήσουμε, δεν έχουμε να χάσουμε κάτι, μας τα πήραν όλα… Χάσαμε το σύζυγο, μας παίρνουν το εισόδημα, έχουμε δάνεια, θα μας πάρουν τα σπίτια μας, τα παιδιά μας σταμάτησαν τις σπουδές τους, σε λίγο δεν θα ’χουμε να μαγειρέψουμε, δεν θα ’χουμε γιατρούς, αφού μετά από τόσες εισφορές μας πετάνε στην πρόνοια. Δεν γίνεται να τα δεχτούμε αυτά».

Όταν της λέμε ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε για βελτιώσεις, απαντά ταχύτατα: «Ο κ. Πετρόπουλος προσπαθεί να μας δώσει ασπιρίνη για τον καρκίνο. Στις 3 Οκτωβρίου, στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Πετρόπουλο και την κ. Αχτσιόγλου, μας είπαν ότι δεν είναι οικονομικό το όφελος από τις συντάξεις χηρείας που θα κοπούν. Στην ερώτησή μας γιατί, λοιπόν, κόβονται, μας είπαν ότι ήταν πίεση από τους θεσμούς. Έχουμε καταλάβει ότι αυτό είναι ψέμα, είναι δικαιολογία. Μέχρι και ο Σόιμπλε ακούσαμε ότι είπε πως δεν ζήτησε από τους Έλληνες καμιά μείωση συντάξεων».

Και συμπληρώνει: «Όσα μας είπαν στη συνάντησή μας στις 3 Οκτωβρίου δεν μετράνε. Θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μόνο με άρση του ηλικιακού κριτηρίου, με το να επανέλθει η αναπλήρωση στο 70% από 50% και να μην κοπεί από την 1η Μαΐου 2016 η προσωπική διαφορά, ενώ στους υπόλοιπους κόβεται από το 2019».

Η Έφη Καρακάση, μέλος κι αυτή του συλλόγου ΑΞΙΑ φωνάζει με νόημα: Πρόσφατα ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι ναι, κάναμε λάθος με τις συντάξεις χηρείας. Τώρα το κατάλαβαν; Ήταν εσκεμμένο αυτό που έκαναν, γιατί θεωρούσαν ότι δεν θα αντιδράσει κανένας, ότι θα χαθούμε μαζί με τους συζύγους μας. Λάθος, δεν χάθηκε τίποτα. Απαιτούμε και δεν μπορώ να καταλάβω πώς το αυτονόητο έγινε ζητούμενο. Αφού το έκαναν ζητούμενο, θα το ζητήσουμε μέχρι τέλους». «Καλοπροαίρετα, λοιπόν, ας δεχτούμε ότι έκαναν λάθος. Απαιτούμε να το διορθώσουν άμεσα», συμπληρώνει η Καλλιόπη Δεληγιάννη.

Χτες, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) βρέθηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας, δίπλα στις αγωνιζόμενες γυναίκες.

«Για πρώτη φορά κόβεται εντελώς σύνταξη. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας. Το ΕΝΔΙΣΥ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τα μέλη του συλλόγου ΑΞΙΑ σε αυτόν τον αγώνα. Ζητάμε όλοι οι συνταξιούχοι, οι πάντες να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά και πρέπει να τους δώσουμε συγχαρητήρια. Μόνοι τους παλεύουν για να αλλάξουν ένα σύστημα που έφερε η σημερινή κυβέρνηση», λέει στο asfalistiko.gr ο πρόεδρος, Νίκος Χατζόπουλος.

Και αναρωτιέται: «Έχουν καταλάβει οι κυβερνώντες τι πάνε να κάνουν; Κύριε Πετρόπουλε αλλάξτε τη διάταξη, είναι απαράδεκτη».

Απαντώντας στην ερώτηση αν οι δεσμεύσεις του κ Πετρόπουλου ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματα, ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ είναι σαφής: «Ο κ. Πετρόπουλος έπρεπε να είχε λύσει το θέμα χτες. Μην παίζουμε με τις λέξεις, το θέμα το ξέρει πλέον όλη η Ελλάδα. Τι μας λέει τώρα ο κ. Πετρόπουλος; Γιατί δεν το λύνει; Και το θέμα δεν είναι το κατώτατο πλαφόν των 384 ευρώ, αλλά να πάρουν σύνταξη αντίστοιχη των εισφορών που έχουν πληρώσει».

Η κ. Πόπη Μουρίκη, γ.γ. του ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει: «Τι είπε ο κ. Σόιμπλε στην εκπομπή του Παπαχελά; Ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν ήταν απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά της ελληνικής. Αυτό ξεμπροστιάζει την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα προσωπικά. Δεν περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να καταστρέψει το κοινωνικό κράτος, αρχίζοντας από τους ασθενέστερους κι εννοώ τους συνταξιούχους. Αφήνει χήρες κι ορφανά στην τύχη τους, στη μοίρα τους, με 384 ευρώ. Αυτή είναι η πρόταση του κ. Πετρόπουλου. Να ζήσει σήμερα οικογένεια με 384 ευρώ. Οικογένεια που έχει δάνεια, που έχει μικρά παιδιά, με φροντιστήρια και όλες τις απαιτήσεις που έπονται».