«Μαχαίρι» μέχρι και 438 ευρώ στις συντάξεις που βγαίνουν με το νόμο Κατρούγκαλου!

Αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για τη νέα δομή και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και για το ύψος των νέων συντάξεων, που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, Βαγγέλης Θεοδωρίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεοδωρίδης (δείτε και αναλυτικό πίνακα με παραδείγματα στο τέλος), οι συντάξεις που βγαίνουν με το νόμο Κατρούγκαλου, είναι πετσοκομμένες σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Οι μειώσεις, ειδικά για όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης, φτάνουν ακόμα και τα 438,38 ευρώ το μήνα, ενώ μειώνονται όσο λιγοστεύουν και τα έτη ασφάλισης, φτάνοντας στα 44,97 ευρώ.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 11.604 ημερομίσθια, δηλαδή με σχεδόν 40 έτη ασφάλισης, ο οποίος πριν από το νόμο Κατρούγκαλου θα λάμβανε σύνταξη 1.843,95 ευρώ μικτά, με το νέο τρόπο υπολογισμού η σύνταξή του θα μειώνεται κατά 438,38 ευρώ, στα 1.405,57 ευρώ μικτά. Για ασφαλισμένο με 11.875 ημερομίσθια προκύπτει διαφορά 378 ευρώ, δηλαδή από τα 1.949,16 ευρώ με τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού, η σύνταξή του τώρα υποχωρεί στα 1.571,16 ευρώ.

Μειώσεις από 1/1/2019

Σχετικά με τις νέες μειώσεις των συντάξεων από 1/1/2019, όπως προβλέπεται από το Ν. 4472/2017, όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης, «αφορούν κατά κύριο λόγο στον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Μεσοσταθμικά, οι μειώσεις θα κυμανθούν γύρω στο 18% και δεν είναι τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου γενικού ανώτατου ορίου».

«Όσο για τις δήθεν αυξήσεις των χαμηλοσυνταξιούχων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, «αυτές ουσιαστικά θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι μηδενικού αθροίσματος».

Συνταξιούχοι επαίτες

Ο κ. Θεοδωρίδης επισήμανε ότι οι επιπτώσεις του νέου ασφαλιστικού «θα φανούν σε όλο το εύρος τους την επόμενη δεκαετία και θα είναι ισοπεδωτικές», με τη «μετατροπή της σύνταξης σε προνοιακή παροχή συν το τμήμα της ανταποδοτικής που δυνητικά θα συρρικνώνεται αφού, όπως ανέφερε και η υπουργός κ. Αχτσιόγλου, αυτή η σὐνταξη θα χρηματοδοτείται μελλοντικά μόνο από τις εισφορές. Η υποχρέωση κρατικής χρηματοδότησης θα περιοριστεί στην εθνική σύνταξη».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, «ο Έλληνας συνταξιούχος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να αγωνιστεί στους δρόμους ξανά από την αρχή, προκειμένου να προστατεύσει αυτά που του έχουν απομείνει. Διαφορετικά, θα εξελιχθεί σε έναν επαίτη της σύγχρονης εποχής και, μάλιστα, με ευθύνη άλλων! Ο Έλληνας συνταξιούχος καλείται να αποδεχτεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, σε συντάξεις δηλαδή, που θα κυμαίνονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από 200-700 ευρώ και με δακτυλοδεικτούμενους τους λίγους «υψηλοσυνταξιούχους» των 1.000 ευρώ.

Ο κ. Θεοδωρίδης κατά την ομιλία του πήγε και ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι με βάση τη νέα «αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού μας συστήματος, «η Εθνική Σύνταξη είναι αυτή που θα αποτελέσει τον κορμό της συνταξιοδοτικής παροχής και θα εξαντλεί σε μεγάλο βαθμό την υποχρέωση του κράτους απέναντι στους ασφαλισμένους. Τόσο η ανταποδοτική όσο και η επικουρική, καθώς και το εφάπαξ θα αποτελέσουν δυνητικά παροχές, οι οποίες πιθανότατα θα ενοποιηθούν και θα υπόκεινται στην κεφαλαιοποιητική λογική που ήδη τις διέπουν ως χωριστές παροχές. Με λίγα λόγια, θα εξαρτώνται απόλυτα από την καταβολή και την απόδοση των ατομικών εισφορών, χωρίς κρατική στήριξη. Αν τώρα λάβετε υπόψη σας ότι το επίπεδο των εισφορών συνδέεται άμεσα με το επίπεδο των εργασιακών σχέσεων και τις αμοιβές, το μέλλον μόνο ευχάριστο δεν προδιαγράφεται. Αυτό βέβαια αφορά και τους σημερινούς συνταξιούχους, αφού οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων χρηματοδοτούν τις δικές τους συντάξεις. Άλλωστε, επειδή αυτό προϋποθέτει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση για τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, πέρα από την λογική των περικοπών και της παράκαμψης των θετικών αποφάσεων του ΣΤΕ για συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων».

«Ουρά» οι εκκρεμείς συντάξεις

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ (δείτε και τον πίνακα), προκύπτει, επίσης, ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για απονομή κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ φτάνουν τις 77.492. Από αυτές μόνο οι 25.290 έχουν λάβει προσωρινή σύνταξη.

«Μαύρη» εμφανίζεται η κατάσταση και στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα που ανήκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και τώρα υπάγεται στον ΕΦΚΑ. Εκεί εκκρεμούν άλλες 284.597 υποθέσεις, από τις οποίες οι 102.863 αφορούν αιτήματα αναγνώρισης υπηρεσίας, στρατιωτικής θητείας, συντάξιμης υπηρεσίας. Άλλες ενώ 82.823 υποθέσεις είναι αιτήσεις για επιστροφή διαφόρων ποσών αναδρομικών. Όλα αυτά σε ένα τμήμα που η ΠΟΣΕ ΙΚΑ καταγγέλλει ότι υπάρχουν μόλις 52 υπάλληλοι για να διεκπεραιώσουν αυτό τον τεράστιο όγκο εκκρεμών αιτήσεων.

Πρόταση για τρία Ταμεία

Από τη μέχρι τώρα λειτουργία του ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοί του καταλήγουν ότι πρόκειται για έναν δυσλειτουργικό και φορέα, που έχει αποτύχει και επαναφέρουν την πρότασή τους πρόταση για δημιουργία τριών ταμείων για μισθωτούς, για μη μισθωτούς και για αγρότες.

«Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα. Επομένως, επαφίεται στον κόσμο της εργασίας με την ευρεία έννοια σε ποιο βαθμό και μέχρι ποιο σημείο θα αποδεχτεί την καθιέρωση και τη διαιώνιση μιας οικονομικής λογικής συνεχούς πληρωμής χρεών, ακραίας λιτότητας και εξαθλίωσης ή αν θα στραφεί ενάντια σ’ αυτήν την προοπτική και στον βαθιά νεοφιλελεύθερο πυρήνα των συγκεκριμένων πολιτικών, απαιτώντας ένα δικαιότερο τρόπο διανομής του συνολικού κοινωνικού εισοδήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης.