«Μεμονωμένο περιστατικό» τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων: Ο ΕΦΚΑ υποβαθμίζει το πρόβλημα

Τη μέθοδο της υποβάθμισης του θέματος, έχουν επιλέξει στον ΕΦΚΑ, για να ξεπεράσουν επικοινωνιακά το πρόβλημα με τα λάθη που εντοπίστηκαν και αφορούν τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Με διαρροές τονίζεται αρμοδίως, ότι το έγγραφο που αποκάλυψε το ΕΝΔΙΣΥ, αφορά ένα «μεμονωμένο περιστατικό» και διαψεύδουν ότι πρόκειται για 600.000 περιπτώσεις, με ανάλογα λάθη στις συντάξεις.

Παραδέχονται βέβαια την ύπαρξη του εγγράφου, αλλά κάνουν λόγο για μεμονωμένη περίπτωση. Μετά από τον απαραίτητο έλεγχο που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κρίθηκε ότι χρήζει επανυπολογισμού η εν λόγω σύνταξη. Οι ίδιες πηγές γνωστοποιούν ότι υπήρξαν συνολικά 8 τέτοιες περιπτώσεις που το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απέστειλε στον Φορέα, ώστε να γίνει επανέλεγχος.

Πάντως από το Δίκτυο επιμένουν ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των συντάξεων που χρίζουν επανυπολογισμού, καθώς δεν τηρήθηκαν οι σωστές διαδικασίες για μια σειρά από συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων – συνταξιούχων. Οι συντάξεις που επισημαίνουν ότι χρίζουν επανεξέτασης είναι οι εξής:

Α) Όσες δεν έχουν υπολογιστεί ως προς το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης, με προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%, που για «παλαιούς» συνταξιούχους φτάνει το 33% ανά περίπτωση.

Β) Όσες δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης.

Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).

Δ) Συντάξεις χηρείας. Δεν έχει επανυπολογιστεί καμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις όταν πρόκειται για μεταβίβαση χηρείας.