Με «εντολή» Βρούτση απαγορεύονται οι αγωγές για αναδρομικά! Εμπαιγμός των συνταξιούχων – Δείτε τις διατάξεις

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Με πρωτοφανή τρόπο, ο υπουργός Εργασίας, βάζει  «τέλος» στην υποβολή αγωγών για διεκδίκηση αναδρομικών ποσών, από χιλιάδες συνταξιούχους. Με μία νομοτεχνική βελτίωση «στο παρά πέντε» της ψήφισης της διάταξης για τα αναδρομικά, ο Γιάννης Βρούτσης οριοθετεί τον χρόνο διεκδίκησης μέσω αγωγών. Ο χρόνος αυτός λήγει, κατά τον αρμόδιο υπουργό, με τη δημοσίευση του «επίμαχου» νόμου. Μιας και κάτι τέτοιο έγινε χθες, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από σήμερα Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, οι αγωγές χάνουν το νόημά τους, καθώς δεν θα γίνονται δεκτές…

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα κριθεί ως προς τη συνταγματικότητά της. Άλλωστε,  είναι επίσης ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόσφατη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αντίστοιχες νομοθετικές παρεμβάσεις που επίσης θα αναζητηθεί η συνταγματικότητά τους. Όμως δεν παύει να είναι μια «ωμή» όσο και προκλητική παρέμβαση στη διαδικασία κατάθεσης αγωγών.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για τεράστια μεθόδευση-σκάνδαλο, καθώς είναι ευθεία η παρέμβαση στο δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν με αγωγές, ποσά που θεωρούν ότι δεν έπρεπε να τους έχουν περικοπεί από τις συντάξεις τους!

Η παρέμβαση Βρούτση αφορά τόσο τους συνταξιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο, όσο και εκείνους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο δικηγόρος-εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας, κάνει λόγο για «μια πρωτοφανή, αντισυνταγματική αθλιότητα. Πρόκειται για ιστορικό εμπαιγμό εις βάρος όλου του συνταξιουχικού κόσμου.»

Συγκεκριμένα στις παρ. 4 και 5 των άρθρων 33 και 34 του νόμου ορίζεται ότι, για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα:

«4.Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4093/2012, αποσβένονται.

5.Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1.

Αντίστοιχα, για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ο νόμος ορίζει:

4.Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4051/2012 και του ν. 4093/2012, αποσβένονται. 5.Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1.»

Δείτε τις διατάξεις: