Με νομοθετική ρύθμιση θα ξεπεράσουν(;) το ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου

Σε νομοθετική παρέμβαση, ειδικά για το σκέλος του τρόπου καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, οδηγείται το υπουργείο Εργασίας, για να ξεπεραστεί ο κίνδυνος αντισυνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου, κάτι που ευθέως είπε σήμερα και ο εμπνευστής του ΕΦΚΑ, πρώτην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η διαρροή που έγινε από δικαστικές πηγές και από την οποία προκύπτει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείς (ΣτΕ) αποφάσισε να κρίνει ως αντισυνταγματικές δύο διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, έχει προκαλέσει αναταραχή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Επισήμως υπάρχει «σιγή ασυρμάτου», καθώς δεν υπάρχει κείμενο απόφασης επί της οποίας θα μπορούσε να γίνει η όποια τοποθέτηση. Όμως, έχει διαρρεύσει ότι υπήρξε ευρεία πλειοψηφία στο ΣτΕ, 17 υπέρ και μόλις 8 κατά. Επίσης, η απόφαση αφορά κυρίως το σκέλος της ένταξης των τριών ταμείων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) στον ΕΦΚΑ. Πρόκειται για τα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, που αποτέλεσαν τη «βάση» λειτουργίας του νέου υπερ-ταμείου κύριας ασφάλισης.

Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Εργασίας προβληματίζονται, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση, είναι πιθανό να λειτουργήσει ως… μπούσουλας για ανάλογες μελλοντικές αποφάσεις. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι οι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει και εκείνοι με τη σειρά τους για να κριθεί η συνταγματικότητα ή μη, συγκεκριμένων διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού, που τους θίγουν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του asfalistiko.gr οι προσφυγές από οργανώσεις συνταξιούχων εναντίον του νόμου Κατρούγκαλου αναμένεται να συζητηθούν στο ΣτΕ εντός του Απριλίου.

Κυριότερο πεδίο αντιπαράθεσης είναι το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς, ένα μέτρο που εάν τελικά εφαρμοστεί, θα μειώσει έως 18% τις συντάξεις για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους, από την 1.1.19 και μετά. Εκεί ακριβώς, υπάρχει ο κίνδυνος αντισυνταγματικότητας, που εάν δεν αποφευχθεί, τότε μπορεί να προκαλέσει σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας…

Διαβάστε και: ΕΝΥΠΕΚΚ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου! – Απόφαση βόμβα από το ΑΕΔ