Μηταράκης για ΣτΕ και αναδρομικά συνταξιούχων: Προτεραιότητα η ομαλή λειτουργία των Ταμείων

«Πρώτη προτεραιότητα», χαρακτήρισε ο Νότης Μηταράκης, την ομαλή λειτουργία των Ταμείων. Παράλληλα, όμως, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Real FM, ο υφυπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι «είμαστε μια ευνομούμενη δημοκρατία. Δεν τίθεται κανένα θέμα το Δημόσιο να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Από εκεί και πέρα, τα μικρά ποσά να πληρωθούν εφάπαξ είναι απόλυτα λογικό. Μεγαλύτερα ποσά ίσως χρειαστεί να μπουν σε δόσεις, ανάλογα με τη συνολική οφειλή».

Αναφορικά με την κατάσταση των Ταμείων, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι «είναι απολύτως σε θέση να ανταπεξέλθουν στις συνταξιοδοτικές τους υποχρεώσεις». Παράλληλα, επανέλαβε την πρωθυπουργική δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες. «Η μεγάλη αλλαγή που θέλουμε να φέρουμε στο ασφαλιστικό είναι γνωστή. Από 1/1/2021 θέλουμε το επικουρικό σύστημα να γίνει κεφαλαιοποιητικό με ατομικούς λογαριασμούς. Αυτό θα δώσει ακόμη περισσότερη ασφάλεια στους συνταξιούχους και κυρίως στα νέα παιδιά που σήμερα διερωτώνται αν θα πάρουν ποτέ σύνταξη».

Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε: «Υπάρχει μία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που διαχωρίζει τις περιπτώσεις που υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα στην εύρεση αρχείου, και αυτό δεν αφορά στους εργοδότες που έχουν οφειλές στο ΙΚΑ, αφορά περισσότερο σε ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάποια από τα ταμεία δυστυχώς οι οφειλές ακόμα δεν βρίσκονται- εδώ και τόσα χρόνια μετά την υποτιθέμενη ενοποίηση των ταμείων στον ΕΦΚΑ- σε ηλεκτρονική μορφή. Για αυτές τις περιπτώσεις και για όλες τις περιπτώσεις θα δοθεί η δυνατότητα να κατατίθεται αίτηση ένταξης μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, αλλά μετά να δίνεται χρόνος ώστε να ολοκληρωθεί ο ακριβής υπολογισμός του ποσού και να οριστικοποιείται η ρύθμιση. Θα υπάρχει η δυνατότητα να καταχωρηθεί η αίτηση σε δύο στάδια. Στην εκδήλωση της επιθυμίας ένταξης και στην οριστικοποίηση των αριθμών, αλλά για αυτό χρειάζεται σε μερικά Ταμεία αρχείο, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κούτες, να περάσει στους υπολογιστές».

Απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, είπε: «Η αλήθεια είναι ότι επαναφέρουμε το ελληνικό εργασιακό δίκαιο στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και στους κανόνες του ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη. Για παράδειγμα η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Βρούτσης κατήργησε μια διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ , που είχε κατατεθεί λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχε εφαρμόσει στα έτη της διακυβέρνησής του γιατί ξεφεύγει από τα βέλτιστα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την εργασία και παράλληλα να δημιουργηθούν βιώσιμες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Το πλέγμα των μέτρων που καταθέσαμε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Να ενισχύσουμε την εργασία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Και γι’ αυτό μειώνουμε και τις εισφορές από τον Ιούλιο του 2020, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στο μη μισθολογικό κόστος και να δουν και οι εργαζόμενοι αύξηση του καθαρού μισθού».

Τέλος, για την υπόθεση Novartis, ανέφερε: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να εξετάζει με προανακριτική επιτροπή τις καταγγελίες που γίνονται σε βάρος πρώην υπουργών. Είναι δικαίωμα των βουλευτών να ζητήσουμε να διαβάσουμε τον φάκελο. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη των κοινοβουλευτικών ομάδων να ζητήσουν τη σύσταση ή μη της προανακριτικής επιτροπής. Στην προανακριτική επιτροπή της Novartis, στην οποία ήμουν μέλος την προηγούμενη περίοδο, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να γίνει οποιαδήποτε εξέταση της υπόθεσης, κατά παράβαση της ουσίας της έννοιας της προανακριτικής επιτροπής. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει να υπάρχει προανακριτική στην οποία η πλειοψηφία να αποφασίζει ότι δεν θα εξεταστούν μάρτυρες και ότι δεν θα εξεταστεί η δικογραφία. Ήταν μια εκτροπή από την ομαλή λειτουργία της βουλής. Χρειάζονται απλές ενδείξεις για να πάει η υπόθεση σε προανακριτική επιτροπή. Θα διαβαστεί ο φάκελος, υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, νομίζω γνωρίζει ο κόσμος πώς χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους η Novartis. Δεν νομίζω ότι την προηγούμενη περίοδο η Δικαιοσύνη λειτούργησε απολύτως μόνη της, υπάρχουν και οι δημόσιες δηλώσεις πολιτικών στελεχών που έμπαιναν στην ουσία της υπόθεσης και φαίνεται ότι υπήρχε κάποιος σχεδιασμός στον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσηςNovartis».