Μοσκοβισί σε Χουντή: Οι στόχοι θα πιαστούν με χαμηλότερες συντάξεις και υψηλές εισφορές

Οι υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και οι μειώσεις στις συντάξεις είναι οι κύριες πηγές εσόδων που θα καλύψουν το κενό που παρατηρήθηκε στα έσοδα τον Αύγουστο το 2017, εκτιμά ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του σημείωνε την υστέρηση στα έσοδα ύψους 1.76 δισ. ευρώ που παρατηρήθηκε για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 και ζητούσε από την Κομισιόν να τον ενημερώσει εάν «θα αναγκαστεί η ελληνική κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα ώστε να πετύχει τους στόχους του προγράμματος».

Ο αρμόδιος Επίτροπος στην απάντησή του εκτιμά ότι οι στόχοι του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και του 2018 θα επιτευχθούν κανονικά «παρά το χαμηλότερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των άμεσων φόρων», τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτό εξηγείται, ως επί το πλείστον, από σημαντική είσπραξη καθυστερημένων φορολογικών οφειλών, ικανοποιητικές επιδόσεις όσον αφορά τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και χαμηλότερες του αναμενόμενου συνταξιοδοτικές δαπάνες το 2017».

Στη συνέχεια της απάντησής του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ρίχνει την ευθύνη της φορολογικής μνημονιακής πολιτικής και στην ελληνική κυβέρνηση, αφού υπογραμμίζει ότι «η Επιτροπή θα ήθελε να τον ενημερώσει ότι η φορολογία εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης υπεύθυνη για τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας».

Καταλήγοντας, ο κ. Μοσκοβισι απαντώντας στην κριτική για υπερφορολόγηση του ελληνικού λαού από τα μνημονιακά μέτρα, υπενθυμίζει ότι η δέσμη μέτρων «…μετά το πρόγραμμα, που συμφωνήθηκε την άνοιξη του 2017, περιλαμβάνει μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (και μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος εταιρειών [ΦΕΕ] κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες) από το 2020, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια», ξεχνώντας όμως να σημειώσει ότι το πολυδιαφημισμένο αυτό «αντίμετρο» θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον πιαστούν οι στόχοι των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% και μετά από σχετική έγκριση των δανειστών.