Μπάχαλο με τις συντάξεις! Ο e-ΕΦΚΑ αδυνατεί να υπολογίσει πόσες αιτήσεις συνταξιοδότησης βρίσκονται σε εκκρεμότητα…

Ομολογία αποτυχίας από τον e-ΕΦΚΑ, αφήνει στην αβεβαιότητα και χωρίς σύνταξη, δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους! Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, ο e-ΕΦΚΑ, αδυνατεί να υπολογίσει πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης! Έτσι, συνεχίζεται το «μαρτύριο της σταγόνας» για δικαιούχους συντάξεων, που περιμένουν καρτερικά, αρκετοί εξ αυτών πάνω από δύο ή και τρία έτη, να λάβουν αυτό που τους αναλογεί, δηλαδή τη σύνταξή τους!

Η  παραδοχή, έγινε από τον ίδιο τον διοικητή του Υπερ-Ταμείου, τον Χρήστο Χάλαρη, ο οποίος μάλιστα απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τον Συντονιστή Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Bουλή. Είχε προηγηθεί βέβαια, η καταγγελία από το Γραφείο Προϋπολογισμού, ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες που έχουν γίνει, ο e-ΕΦΚΑ, δεν παρέχει τα ακριβή στοιχεία που ζητούνται…

Καλά πληροφορημένες πηγές, θέλουν τους θεσμούς να ασκούν αφόρητη πίεση στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να λύσει αυτό τον γρίφο και να αρχίσουν (επιτέλους) να μειώνονται οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Οι λόγοι για τους οποίους ο ΕΦΚΑ δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει με ασφάλεια τον αριθμό των αιτήσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, είναι -σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη- οι εξής:

  1. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του κορονοϊού, υπήρξε περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να έχει αποστείλει τα αιτήματα συνταξιοδότησης ταχυδρομικά αντί να τα υποβάλλει ο ίδιος στα υποκαταστήματα του φορέα και να γίνει ταυτόχρονα η καταχώρηση της αίτησης του στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

2. Εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 έκλεισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συντάξεων μαζικά και εσφαλμένα με το χαρακτηρισμό «χωρίς απόφαση», με αποτέλεσμα τεχνικά να μειωθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων και αφετέρου περί τις 17.000 εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 να παραμένουν ακαταχώρητες σε σάκους.

3.Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και η ταυτόχρονη αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής, πολλοί συνταξιούχοι απέστειλαν και ταχυδρομικά για δεύτερη φορά την αίτηση τους, παρόλο που ρητά αναφερόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ζητείτο.

4. Έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου των ταχυδρομικά απεσταλμένων αιτήσεων, είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συνολικές αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα υπερβαίνουν τις 300.000, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, όταν ο e-ΕΦΚΑ δώσει τα τελικά στοιχεία, θα σημαίνει τεράστια αύξηση μέσα σε ένα έτος. Όλα αυτά φυσικά, ακυρώνουν στην πράξη, τις… τυμπανοκρουσίες με τις οποίες προ διμήνου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εγκαινίασαν από κοινού τη διαδικασία της έκδοσης σύνταξης «με το πάτημα ενός κουμπιού». Προφανώς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, απέχει πολύ ο e-ΕΦΚΑ από το να φτάσει σε αυτό το σημείο…