Νέα «βόμβα» Στουρνάρα: Να μπουν ιδιώτες σε συντάξεις και δημόσια υγεία!

Την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών τόσο στην παροχή συνταξιοδοτικών υπηρεσιών, όσο και στη δημόσια υγεία, πρότεινε ως λύση για να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες σε αυτούς τους δύο πολύ «νευραλγικούς τομείς» ο Γιάννης Στουρνάρας.

Του Χάρη Δημητρίου

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μιλώντας στο 12th Insurance Conference, αποκάλυψε ουσιαστικά το μοντέλο ασφάλισης και υγείας που θα μπορούσε να προχωρήσει κατά τα επόμενα έτη. Ένα μοντέλο που, όλως τυχαίως, ταυτίζεται πλήρως με ανάλογες τοποθετήσεις που έχει κάνει στο παρελθόν και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης…

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ανοίγοντας τον δρόμο για παροχή συνταξιοδοτικών υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης «θα δημιουργηθεί μεγάλος όγκος αποθεματικών». Έτσι, θα παρέχονται πολύτιμοι πόροι για την ανάπτυξη της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι τα δημόσια οικονομικά κινδυνεύουν λόγω ανατροπής των μεταρρυθμίσεων, αλλά και εξαιτίας της πιθανής εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ, που έκρινε ως αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά από τη στιγμή που θα αναζητηθούν αναδρομικά ποσά, υπάρχει ο κίνδυνος σημαντικής αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Γι’ αυτό και εκτιμά ότι στο εξής «τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων μόνο μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά»…

Για το ζήτημα υπήρξε επίσημη παρέμβαση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού. Γίνεται λόγος για τοποθετήσεις Στουρνάρα «που απηχούν απολύτως το πρόγραμμα και τις προτάσεις του κου Μητσοτάκη. Πρόκειται για το διαβόητο ασφαλιστικό Πινοσέτ».

Την ίδια στιγμή ο κος Στουρνάρας, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, «αμφισβήτησε και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της καθολικής πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, αμφισβητώντας έτσι μια κεντρική κυβερνητική επιλογή στήριξης των ανασφάλιστων».