Νέο Ασφαλιστικό: Ποιοι θα «δουν» αυξήσεις στις συντάξεις

Μετά την ψήφιση του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό, την περασμένη Πέμπτη, σειρά παίρνει ο προγραμματισμός για να προκύψουν οι… πολυπόθητες αυξήσεις, στις τσέπες των συνταξιούχων.

Του Χάρη Δημητρίου

Αυξήσεις οι οποίες με βάση τις νέες διατάξεις της νομοθεσίας, αλλά και σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) πρόκειται να προκύψουν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.

Πιο αναλυτικά:

  • Επικουρικές συντάξεις: Με δεδομένο ότι προβλέπεται υψηλότερη δαπάνη για φέτος κατά 350 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 250.000 δικαιούχοι που θα τύχουν αυξήσεων. Αυτές πρόκειται να καταβληθούν στις συντάξεις του Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου. Παράλληλα, θα χορηγηθούν και τα αναδρομικά οκτώ μηνών, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά. «Τυχεροί» θα είναι οι συνταξιούχοι που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ και οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες, εργαζόμενοι σε εταιρίες οινοποιίας, δημοτικοί υπάλληλοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ναυτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι και μηχανικοί.
  • Κύριες Συντάξεις: Η εξτρά δαπάνη για φέτος, υπολογίζεται μόλις στα 79 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων πρόκειται να απορροφηθεί από τον συμψηφισμό που θα γίνει με την ισχύουσα προσωπική διαφορά, ένα μέτρο που διατηρείται ως… προίκα από τον προηγούμενο νόμο για το Ασφαλιστικό, γνωστό και ως «νόμο Κατρούγκαλου». Πάντως, θα υπάρχουν και αρκετοί, περίπου 70.000, που προέρχονται κυρίως από εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν, μετά τον Μάιο του 2016, δηλαδή μετά την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου, που θα δουν πραγματικές αυξήσεις. Η καταβολή τους, θα γίνει επίσης τον Ιούνιο. Μένει να αποσαφηνιστεί, όμως, από το υπουργείο Εργασίας, αν τα όποια αναδρομικά προκύψουν, θα καταβληθούν εφάπαξ ή σε πέντε ετήσιες δόσεις.