Ναι μεν, αλλά… από Πετρόπουλο για την επιστροφή εισφορών στους συνταξιούχους!

Ερωτηματικά προκαλεί η πριν από λίγο απάντηση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου αν θα επιστραφούν με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου οι εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ότι είναι στις προθέσεις του υπουργείου αλλά δεν υπάρχει ακόμα ειλημμένη απόφαση.

Ο κ. Πετρόπουλος που παρίστατο στην ημερίδα που οργανώνει το υπουργείο Εργασίας για την αξιοποίηση των ακινήτων των ασφαλιστικών Ταμείων, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν όντως η επιστροφή στους συνταξιούχους θα γίνει με τις συντάξεις Δεκεμβρίου, ουσιαστικά απάντησε ότι στόχος του υπουργείου είναι να επιστραφούν, αλλά το πότε είναι ακόμα ανοιχτό.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Δ. Τσακίρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο ραδιόφωνο Αθήνα 9,84 είπε ότι με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου θα επιστραφούν στους συνταξιούχους οι παρακρατήσεις που έγιναν παράνομα υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Η απάντηση του υφυπουργού δημιουργεί πολλά ερωτήματα τόσο για το συνολικό σχεδιασμό επί του θέματος, όσο και για το συντονισμό μεταξύ υπουργείου και ΕΦΚΑ.

Το ποσό που αναμένεται να επιστραφεί από τον ΕΦΚΑ υπολογίζεται στα 250-300 εκατ. ευρώ, κονδύλι που επηρεάζει και το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, αλλά και το συνολικό πλεόνασμα, από το οποίο θα προκύψει και το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα. Αυτό σημαίνει ότι το πότε θα δοθεί αντικειμενικά εντάσσεται στον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ίδωμεν…