Νεφελούδης: Έρχονται ρυθμίσεις για τα δάνεια του ΟΕΚ

Με τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) προσπαθεί το υπουργείο Εργασίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ο γ.γ. του υπουργείου, Ανδρέας Νεφελούδης.

Ο κ. Νεφελούδης υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μπορούν εφεξής να αντιμετωπίζονται «σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αδήλωτη εργασία και νομίζω ότι πάμε καλά».

Σε ό,τι αφορά τους «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους, ο κ. Νεφελούδης τόνισε πως ήδη έχει τελειώσει η επεξεργασία μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και πρόσθεσε ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι «να βοηθήσουμε τους ανθρώπους όχι πια με τα 1.000 ευρώ, αλλά με παρεμβάσεις για την πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων, για να διοχετευτούν στην αγορά εργασίας κανονικά ή στους χώρους που δούλευαν. Κυνηγάμε τις υποθέσεις της παραβατικότητας, που δημιουργεί τον εγκλωβισμό».

Ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε και στα δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που περίπου 75.000 είναι ληξιπρόθεσμα και προανήγγειλε ρύθμιση μέσα στους επόμενους 2,5 μήνες, κάνοντας μάλιστα λόγο για μια κατάσταση «ομηρείας» στην οποία βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι.

Παραμένοντας στον Οργανισμό, και στο θέμα των εργατικών κατοικιών του τέως ΟΕΚ, ο κ. Νεφελούδης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Αυτά που είχαμε εξαγγείλει σαν προθέσεις, είναι πια νόμοι του κράτους, έχουμε καθορίσει την τελική τιμή παραχώρησης από τη μέση τιμή των 735 ευρώ στα 304,41, μια θεαματική μείωση που ήταν αντικειμενική, όμως, γιατί βγάλαμε από το κόστος όλες τις παρανομίες, παρατυπίες, υπερβάσεις που είχαν παρατηρηθεί και παρουσιάσαμε με την τελευταία έκδοση -σε ΦΕΚ- της υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής των υποχρεώσεων των οικιστών».

Αυτό έγινε, όπως ανέφερε, για να σταματήσει η πολιτική ομηρεία των δικαιούχων κατοικιών από το πολιτικό σύστημα, όποιο κι αν είναι αυτό, για να αποδοθεί Δικαιοσύνη. «Δηλαδή αντικειμενικοποιούμε το κόστος κατασκευής και βέβαια προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τη δυνατότητα αποπληρωμής από τους ανθρώπους των υποχρεώσεών τους στο νέο περιβάλλον της κρίσης».

Ο κ. Νεφελούδης τόνισε ότι από το 1954 και μετά, ο τέως ΟΕΚ είχε κάνει 52.000 κατοικίες από τις οποίες οι 32.000 είναι σε εκκρεμότητα με τον ΟΑΕΔ και σημείωσε ότι έτσι αντιμετωπίστηκε με τρόπο οριστικό και άμεσο ο κίνδυνος να χαθούν τα σπίτια δέκα χιλιάδων οικιστών, των οποίων είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες οι οφειλές.

Όπως μάλιστα σημείωσε, «Εμείς δεν κάνουμε τους “καραμουρτζούνηδες”, παρότι μας είχε προταθεί κάτι τέτοιο για να καλύψουμε τις βρωμιές που είχαν γίνει στο παρελθόν». Και εξήγησε πως μία πολύ απλή τακτική είναι ότι «φόρτωναν στους οικιστές την απόκτηση της γης. Στο Ολυμπιακό Χωριό ο τέως ΟΕΚ είχε αποκτήσει τη γη πάνω στην οποία έχτισε 2.000 κατοικίες με 3 ευρώ το τετραγωνικό, επειδή έγινε απαλλοτρίωση, το κοστολόγησε στους οικιστές με 470 αντικειμενική αξία. Ε, δεν γίνονται αυτά δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός ο ΟΑΕΔ και ο τέως ΟΕΚ».

«Εκείνο που είναι σημαντικό για εμάς είναι να μπορέσουμε να δώσουμε αυτή τη λύση άμεσα. Δεν θα παίζουμε με τον πόνο των ανθρώπων για να κερδοσκοπούν διάφοροι. Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα των 32.000 οικογενειών που είναι σε εκκρεμότητα, πιστεύω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πάρουν οι άνθρωποι τα παραχωρητήρια στα χέρια τους θα μπουν σε διαδικασία ρύθμισης, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όλων των οφειλών, θα απαλλαγούν από την ομηρεία και το άγχος» ανέφερε χαρακτηριστικά.