Νομοσχέδιο ΟΠΕΚΑ: Με ένα πέρασμα από το Δήμο θα μαθαίνετε ποια επιδόματα δικαιούστε

Ξεκίνησε στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ, με στόχο ο πολίτης να παίρνει αμέσως την απάντηση αν δικαιούται ή όχι επίδομα και ταυτόχρονα το κράτος να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιοι έχουν υποβάλει αίτηση, ποιοι δικαιούνται προνοιακά επιδόματα και σε πιο ο ύψος.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε η επεξεργασία και συζήτηση του σχεδίου νόμου να προχωρήσει με τη διαδικασία του επείγοντος, καθώς, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, συμπεριλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις, και ο ΟΠΕΚΑ είναι καθολικός διάδοχος του ΟΓΑ. Η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε ότι με βάση τον ν.4512/2018, εντός του Φεβρουαρίου, θα τεθεί στην Αττική σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα, για τα άτομα με αναπηρία και συνεπώς «είναι σημαντικό ο νέος Οργανισμός να έχει συσταθεί για να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του προγράμματος».

Με μια επίσκεψη στο δήμο

«Εμείς αυτό που παραλάβαμε, ήταν ένα διαλυμένο κράτος φιλανθρωπικό, ένα κράτος της Φρειδερίκης. Αυτή η κυβέρνηση θέλει κράτος κοινωνικής προστασίας και όχι ένα κράτος Φρειδερίκης που θα τελειώσει οριστικά», είπε η Θεανώ Φωτίου σημειώνοντας ότι με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση εισάγει ένα σύστημα που δεν είναι μνημονιακό. Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι από τον επόμενο μήνα όλοι οι δήμοι θα μπορούν να πληροφορούν τους πολίτες που θα απευθύνονται σε αυτούς τι δικαιούνται από το κράτος.