«Ντου» Βρούτση-Μηταράκη στο ΓΛΚ – Στις 160.000 εκτινάχθηκαν οι εκκρεμείς υποθέσεις!

Ξαφνική επίσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο τμήμα απονομής συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων, όπου διαπιστώθηκε ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για διάφορες ασφαλιστικές υποθέσεις φτάνουν τις 160.000. Πρόκειται για περιπτώσεις αναγνώρισης προϋπηρεσίας αλλά και εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Έτσι και αλλιώς ο αριθμός αυτός είναι τεράστιος, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πρότινος η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου, έκανε λόγο για μόλις… 17.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Πρόκειται για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2019, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος, άρα το πρόβλημα πολύ πιο οξυμένο.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κρίσιμο τμήμα απονομής συντάξεων, κάτι που πρόκειται να αλλάξει, μέσω της διαδικασίας των μετατάξεων.

Πριν από την… καταδρομική επίσκεψη στο ΓΛΚ, ο Νότης Μηταράκης είχε αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ και ειδικά εκείνους που έχουν αναλάβει το τηλεφωνικό κέντρο του φορέα (1555). Διαπιστώθηκαν και εκεί δυσλειτουργίες, που έχουν να κάνουν κύρια με την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΦΚΑ έχει αναλάβει τη δέσμευση να ολοκληρώσει τη διαδικασία επανυπολογισμού όλων των συντάξεων, με σκοπό να καταγραφούν στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων τα ακριβή ποσά.

Υπενθυμίζεται ότι στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στα τέλη Ιουνίου, είχε γίνει αναφορά στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στα συρτάρια των Ταμείων. Όπως επισημάνθηκε αυτές ανέρχονται σε 258.618 και αφορούν τόσο την κύρια, όσο και την επικουρική σύνταξη και τα εφάπαξ.