Ν.Δ.: Από το φιάσκο των 300.000 «παγωμένων» συντάξεων στο φιάσκο των εξοντωτικών εισφορών!

Για πρωτοφανή ανικανότητα και ατοπήματα της κυβέρνησης που δεν έχουν τέλος με θύματα τους συνταξιούχους τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, Νότης Μηταράκης.

Οι κ. Βρούτσης και Μηταράκης αναφέρονται σε «μερικά από αυτά που φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν: «αχρείαστες και άδικες μειώσεις – μέχρι και 40% σε σχέση με το 2014 – στις συντάξεις, ιστορικό ρεκόρ μερικής απασχόλησης στην αγορά εργασίας με το ποσοστό να αγγίζει το 53,5%, “φτωχοί” εργαζόμενοι των 360 ευρώ, 300.000 συντάξεις “παγωμένες” εδώ και δυόμιση χρόνια και φυσικά εξοντωτικές εισφορές, για 1.400.000 ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες».

Και συνεχίζουν: «Όμως, τα ατοπήματα δεν τελειώνουν εδώ. Και αυτό το επιβεβαιώνουν τα νέα σημειώματα των ασφαλιστικών εισφορών για το μήνα Σεπτέμβριο. Διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ενώ θα έπρεπε – ήδη από το μήνα Ιούνιο 2017 – σύμφωνα με το αρθ.39 του Ν.4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) να έχει ξεκινήσει η διαδικασία του συμψηφισμού των εισφορών, αυτή ουσιαστικά παραμένει ανεφάρμοστη και μετατίθεται συνεχώς. Αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να καλούνται να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές – για τρίτο συνεχόμενο μήνα – με βάση τα εισοδήματα του 2015 και όχι με βάση τα εισοδήματα του 2016, όπως προβλέπει ο νόμος».

Αναφερόμενοι στη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, υπογραμμίζουν ότι «με δεδομένη τη σημαντική μείωση στα εισοδήματα του 2016 – σε σχέση με το 2015 – των εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών, οι ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται σήμερα να καταβάλουν, είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που τελικά θα έπρεπε να καταβληθούν. Με την ίδια ολιγωρία και ανικανότητα, οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να πληρώνουν σήμερα ταυτόχρονα διπλές εισφορές. Δηλαδή, καλούνται να πληρώσουν συνολικά και τις τρέχουσες εισφορές για το 2017 και αναδρομικά για όλο το 2016».

«Αν σε αυτά, προσθέσει κάποιος και το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον εισφορά 7% και 4% αντίστοιχα για επικουρική και εφάπαξ, αναδρομικά από 1-1-2017, τότε γίνεται προφανές ότι το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας οδηγείται – μετά από τη φορολογική – και σε ασφαλιστική εξόντωση», καταλήγουν οι δύο τομεάρχες της Ν.Δ.