Ξανά στην κρησάρα της τρόικας ασφαλιστικό και εργασιακά – Ποια είναι τα ανοιχτά ζητήματα

Την ερχόμενη Δευτέρα επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας, σηματοδοτώντας και την τυπική έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, για την οποία όλες οι πλευρές «ορκίζονται» ότι πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν και η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι στο κομμάτι του ασφαλιστικού και των εργασιακών τα ανοιχτά θέματα είναι λίγα και «εύκολα», ωστόσο τα αγκάθια παραμένουν και από τη διαπραγμάτευση θα κριθούν αρκετά ανοιχτά ζητήματα, που αφορούν συνταξιούχους και εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα.

Νέες συντάξεις: Απ’ τα φλέγοντα ζητήματα στο ασφαλιστικό είναι η πορεία έκδοσης νέων συντάξεων, η πληρωμή των οποίων εντάσσεται στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η φασαρία τις προηγούμενες μέρες για τον… κίνδυνο της υποδόσης και η επιτάχυνση από την πλευρά του ΕΦΚΑ της διαδικασίας έκδοσης νέων συντάξεων (εμβόλιμη πληρωμή συντάξεων στις 10 Οκτωβρίου), είναι ενδεικτική.

Η πορεία εσόδων του ΕΦΚΑ βρίσκεται στο μικροσκόπιο, ενώ με αυτό το θέμα σχετίζεται και η χτεσινή εγκύκλιος για τη διαδοχική ασφάλιση. Στο σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης οι περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης ανέρχονται σε περίπου 21.000. Από αυτές, με τη νέα εγκύκλιο αναμένεται να εκδοθούν και μάλιστα γρήγορα περίπου 10.000 που έχουν κατατεθεί από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Συντάξεις χηρείας: Ένα από τα θέματα που καίνε το υπ. Εργασίας. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί σήμερα στα τεχνικά κλιμάκια με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να αφορά τη βελτίωση της βάσης υπολογισμού. Στόχος είναι να υπάρξει κατώφλι στα 384 ευρώ, αντίστοιχο με την εθνική σύνταξη, με τις προθέσεις των δανειστών να μην είναι ακόμα φανερές. Η άρνησή τους σημαίνει ότι θα προκύψουν νέες συντάξεις χηρείας της τάξης των 150 – 200 ευρώ!

ΕΔΟΕΑΠ: Σήμερα, επίσης, θα τεθεί στα τεχνικά κλιμάκια η πρόταση για τη «σωτηρία» του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει και ένα 2% επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Όπως είπε την Τρίτη η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, αν η πρόταση πάρει το «οκ», τότε θα προχωρήσει άμεσα και η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Οικογενειακά επιδόματα: Με δεδομένο ότι οι δανειστές απαιτούν να υπάρξει μείωση στα οικογενειακά επιδόματα της τάξης των 259 εκατ. ευρώ τη διετία 2017 – 2018, από την πλευρά του υπ. Εργασίας ζητείται να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή, το 2018 το αντίστοιχο… αντίμετρο.

Απεργίες: Μια από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που αφορά στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Ζήτημα που συναντά μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων.