Ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης υγειονομικών

Το πρώτο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης με τη μορφή ΝΠΙΔ στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), άρχισε να λειτουργεί πρόσφατα στα γραφεία του ΙΣΘ στην Καλαμαριά και ήδη πραγματοποιούνται οι πρώτες εγγραφές μελών.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στο Ταμείο μπορούν να υπαχθούν όλοι οι πρώην ασφαλισμένους του Ταμείου Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) από όλη την Ελλάδα, δηλαδή μπορούν να εγγραφούν, γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι.

«Το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του ΙΣΘ είναι το πρώτο ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης των ιατρών και λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεπώς, οι αποδόσεις των επενδύσεων αποδίδονται εξολοκλήρου στα μέλη-ασφαλισμένους του, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει με τις, κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν εφάπαξ ή σύνταξη. Το Ταμείο εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια της πληροφόρησης των μελών του, μέσω του ατομικού συστήματος ηλεκτρονικής πληροφόρησης. Με προσωπικούς κωδικούς, μπορεί το κάθε μέλος, όποτε θέλει και όσο συχνά θέλει, να έχει πρόσβαση σε επικαιροποιημένα σημαντικά στοιχεία, όπως π.χ. η αναλυτική σύνθεση των επενδύσεων του ΤΕΑ-ΙΣΘ ΝΠΙΔ και η καθημερινή τους αποτίμηση, ο αναλυτικός λογαριασμός με το σύνολο των καταβληθέντων εισφορών, οι εκτιμήσεις του ποσού που θα δικαιούται κατά τη συνταξιοδότησή του, κ.λπ.» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΙΣΘ σημείωσε ότι το Ταμείο υπόκειται σε αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας, που εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, από τρεις κρατικές εποπτικές Αρχές (Εθνική Αναλογιστική Αρχή, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και έλεγχο από ανεξάρτητους φορείς (εξωτερικούς ορκωτούς ελεγκτές/εσωτερικούς ελεγκτές).

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ