Ξεκινά άμεσα η διαγραφή χρεών σε Ταμεία για παράλληλη ασφάλιση

Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη διαγραφή παλαιών αμφισβητούμενων ασφαλιστικών οφειλών ή τόκων και προσαυξήσεων που έχουν παραχθεί έως τις 31/12/2016, ώστε να μπορέσουν οι εγκλωβισμένοι ασφαλισμένοι να πάρουν τη σύνταξή τους.

Τη διαβεβαίωση έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ημερησία, υπογραμμίζοντας ότι «η διαδικασία θα αρχίσει αμέσως, με προτεραιότητα στις μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες οφειλετών. Δημοσιογράφοι, επαγγελματίες, επιστήμονες και σε μικρότερο βαθμό εργοδότες, δηλαδή, όλες οι κατηγορίες ασφαλισμένων θα δικαιούνται απαλλαγών, εφόσον εμπίπτουν στο πλαίσιο των σχετικών κριτηρίων».

Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία πριν λίγες μέρες στη Βουλή.

Θυμίζουμε ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πάρουν ανάσα χιλιάδες ασφαλισμένοι, που ενώ ασφαλίζονταν ως μισθωτοί είχαν και δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) και δεν έπαιρναν βεβαίωση εξαίρεσης από τη δεύτερη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Αντίστοιχα, πολλές είναι και οι περιπτώσεις ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, που είχαν και δραστηριότητα ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε χωριά με λίγους κατοίκους και βρέθηκαν μπλεγμένοι σε έναν κυκεώνα μεταξύ ΟΓΑ και ΟΑΕΕ.

Πρόκειται κυρίως για ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τους οποίους χρέωνε με εισφορές και ο ΟΑΕΕ, εξαιτίας πολλών ή λάθος ερμηνειών μιας περιοχής του προηγούμενου ασφαλιστικού συστήματος, η οποία από τους γνωρίζοντες χαρακτηρίζεται γκρίζα.