Ξεπερνούν τις 600.000 τα λάθος εκκαθαριστικά που πήραν οι συνταξιούχοι – Μέχρι πότε υποβάλλονται ενστάσεις

Λάθος κρατήσεις στις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για την εισφορά αλληλεγγύης, εντοπίστηκαν σε χιλιάδες εκκαθαριστικά συνταξιούχων. Η πρώτη εκτίμηση στον ΕΦΚΑ είναι ότι ανέρχονται σε πάνω από 600.000 τα εκκαθαριστικά στα οποία εντοπίστηκαν λάθη, αριθμός που υπερβαίνει το 20% του συνόλου.

Του Χάρη Δημητρίου

Πρόκειται για πλήρη επιβεβαίωση σχετικού ρεπορτάζ που δημοσίευσε το asfalistiko.gr, καθώς τα προβλήματα με τα εκκαθαριστικά είχαν διαπιστωθεί πολύ πριν δημοσιοποιηθούν.

Τώρα, είναι η σειρά των συνταξιούχων να εκκινήσουν τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων. Οι σχετικές αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει θέσει σε λειτουργία ο ΕΦΚΑ εδώ και ένα διήμερο.

Το περιθώριο που υπάρχει για να διορθωθούν τα λάθη και για να απαντήσει επίσημα ο Φορέας στις ενστάσεις των συνταξιούχων είναι 60 ημέρες μετά την υποβολή τους. Στη συνέχεια, βέβαια, θα πρέπει να καθοριστεί ο τρόπος καταβολής των αναδρομικών γι’ αυτές τις χιλιάδες λάθος παρακρατήσεις. Αναδρομικά, που ανακύπτουν από την αρχή του νέου έτους, αφού από τότε τέθηκε σε εφαρμογή το σκέλος της παρακράτησης εισφορών, σύμφωνα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και προέκυψαν τα λάθη.