Οι αιτήσεις για τη διεκδίκηση αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές συντάξεων και δώρων – Οι παγίδες του… ΕΦΚΑ

Λειτουργεί από χτες στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε συνταξιούχους να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τα αναδρομικά που τους οφείλονται από μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις και τα δώρα. Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, οι αιτήσεις που θα υποβάλλονται θα αφορούν «στη διακοπή μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη».

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναγκάστηκε να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα για να αποφύγει το «τσουνάμι» προσέλευσης χιλιάδων συνταξιούχων στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, την ίδια ώρα που ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9 FM και τους δημοσιογράφους Σοφία Παπαδοπούλου και Κώστα Παπαδάκη, σ τονίζει ότι «δεν χρειάζεται να σπεύδουν οι συνταξιούχοι ούτε με αιτήσεις ούτε με αγωγές. Δεν θα χρειαστούν, γιατί οι αποφάσεις που θα ληφθούν εντέλει -και στα σκέλη που δεν είχαν κριθεί- θα είναι αποφάσεις δεσμευτικές προς όλους, καθώς για τη δική μας κυβέρνηση πάγια πολιτική και πρακτική είναι η ισονομία και απόλαυση δικαιωμάτων με ίδιο τρόπο από τους πολίτες που το δικαιούνται».

Κι ενώ η χώρα έχει, τάχα, βγει από τα μνημόνια και η κυβέρνηση μπορεί πλέον να… ξεδιπλώσει τη δική της πολιτική, ο κ. Πετρόπουλος στην ίδια συνέντευξη τονίζει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να εφεσιβάλλουμε τις πρωτόδικες αποφάσεις, διότι ξεφεύγουν από το δεσμευτικό πλαίσιο του ΣτΕ, άρα και το ΣτΕ -αλλά και το Εφετείο πρώτα- καλείται να σκεφτεί αν θα έβγαζε πραγματικά την ίδια απόφαση με τον όρο ότι θα ισχύσει για όλους», καθώς «αν ισχύσει για όλους, το 16,2% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να τηρηθεί, επομένως θα εκτοξευθεί, επομένως θα παραβιαστεί το πρώτο μνημόνιο, το οποίο κρίθηκε συνταγματικό και θα βρεθεί σε μια αντίφαση και αντίθεση με τον εαυτό του το Ανώτατο Δικαστήριο».

«Καταιγίδα» διεκδικήσεων

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι με τα τελευταία δεδομένα έχει ανοίξει ο χορός για τη διεκδίκηση αναδρομικών από περικοπές και δώρα για τους συνταξιούχους του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που τώρα ζητούν 13ο και 14ο μισθό μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2015. Με βάση το ότι η απόφαση ξεκαθαρίζει ρητά ότι δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ και μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, οι διεκδικήσεις αφορούν το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2018.

Πάντως, οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει πριν από την απόφαση του ΣτΕ, πριν, δηλαδή, τις 10 Ιουνίου 2015, μπορούν να διεκδικούν ποσά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και μέχρι πέντε χρόνια, αφού μετά ισχύει παραγραφή.

Οι παγίδες στην αίτηση του ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερου Τύπος, το προσυμπληρωμένο κείμενο της ηλεκτρονικής αίτησης του ΕΦΚΑ δεν αναφέρει τίποτε για επιστροφές, τίποτε για ανάλυση περικοπών και τίποτε για αναδρομικά, ενώ δεν έχει καμία αναφορά ούτε σε επαναφορά Δώρων όπως λένε οι δικαστικές αποφάσεις! Το μόνο που λέει είναι «παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη που λαμβάνω».

Το αίτημα για αναδρομικά, όπως και για ανάλυση των περικοπών κατά μήνα, ή κατ’ έτος από το 2013 και μετά θα πρέπει να το γράψουν μόνοι τους οι συνταξιούχοι στο τελευταίο πεδίο (σημείο Β) της ηλεκτρονικής αίτησης γνωστοποιώντας στον ΕΦΚΑ ότι εκτός από τη διακοπή των μειώσεων, επιθυμούν και την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν, από το 2013 ως σήμερα και ότι επιθυμούν να τους δώσει ο ΕΦΚΑ αναλυτικά όλα όσα κόπηκαν από μειώσεις και από Δώρα.

Όσοι κάνουν ηλεκτρονική αίτηση και δεν αναφέρουν τα αναδρομικά, την ανάλυση των περικοπών και την επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους (σ.σ:: άσκηση προσφυγών – αγωγών κατά του ΕΦΚΑ) τότε είναι πιθανό να παραγραφεί η μελλοντική τους αξίωση για το σύνολο των αναδρομικών.

Δεύτερη αίτηση για το ίδιο θέμα δεν μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά, αλλά μπορεί να γίνει χειρόγραφα.

Οι αιτήσεις που πρέπει να κατατεθούν σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «μετά το τεράστιο ενδιαφέρον χιλιάδων συνταξιούχων, κρίναμε απαραίτητο να αναρτήσουμε πάλι τα σχέδια των αιτήσεων, με τις οποίες διεκδικούν τις παρανόμως παρακρατηθείσες περικοπές για τα έτη από το 2013 έως και σήμερα, καθώς και την αίτηση που μπορούν να καταθέσουν στις Υπηρεσίες τους οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι».

Κατεβάστε εδώ την ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις

Κατεβάστε εδώ την ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΤΕΑΕΠ για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Κατεβάστε εδώ την ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Διαβάστε και: Η αίτηση για τη διεκδίκηση Δώρων και Επιδόματος Αδείας από τους δημόσιους υπαλλήλους