Οι αιτίες της απομάκρυνσης Μπακαλέξη από τον ΕΦΚΑ και μια «προφητική» συνέντευξη Πετρόπουλου

Μπορεί ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, να δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι «δεν αποτέλεσε ούτε αποπομπή, ούτε μομφή προς το πρόσωπο του κ. Μπακαλέξη η λήξη της θητείας του, με την παραίτηση την οποία ζήτησα», ωστόσο, η πραγματικότητα για τις αιτίες που οδήγησαν τελικά στην χτεσινή απομάκρυνση του διοικητή του ΕΦΚΑ είναι υπαρκτές και πολλές.

Οι επίσημες εξηγήσεις για την απομάκρυνση Μπακαλέξη που δίνονται από παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τις οποίες επικαλέστηκε και ο κ. Πετρόπουλος, είναι ότι ο ΕΦΚΑ πρέπει να περάσει πλέον στην επόμενη φάση της ψηφιοποίησης και της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, κάτι που απαιτεί και αντίστοιχων ικανοτήτων και γνώσεων διοίκηση. Γι’ αυτό ακριβώς για τη θέση του διοικητή ακούγεται το όνομα του Στάθη Μαρίνου, ανθρώπου με τεχνοκρατικές γνώσεις, αφού είναι αυτός που σχεδίασε την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι το πραγματικά γιγάντιο εγχείρημα συγκρότησης και αποτελεσματικής λειτουργίας του ΕΦΚΑ, παρά τα μεγάλα βήματα, παρουσιάζει ακόμα σοβαρές δυσλειτουργίες, αφού η ενοποίηση του δαιδαλώδους ασφαλιστικού συστήματος δεν προχωράει με τους ρυθμούς που αναμενόταν.

Αποκορύφωμα των δυσλειτουργιών είναι η συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην απονομή οριστικών συντάξεων, με το στόχο του Ιουνίου που έχει τεθεί να μην φαίνεται πλέον πολύ ρεαλιστικός, κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρό θέμα και στην έκτακτη χρηματοδότηση από τους δανειστές, η οποία έγινε ακριβώς για να πληρωθούν τα αναδρομικά των συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Στα παραπάνω, οι γνωρίζοντες προσθέτουν και το γεγονός ότι θα καθυστερήσει και η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών, διαψεύδοντας τις ανακοινώσεις και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας

Αξίζει να σημειωθεί στις 19 Οκτωβρίου 2017, σε συνέντευξή του στο asfalistiko.gr ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν είχε ρωτηθεί αν για την καθυστέρηση των συντάξεων ευθύνεται ο κ. Μπακαλέξης είχε πει ευθέως ότι «προφανώς όλοι έχουν ευθύνες. Καθένας που αναλαμβάνει μια θέση ευθύνης έχει να αντιμετωπίσει και τις δυσκολίες. Επομένως, η ταχύτητα με την οποία αντιδρά είναι και ο λόγος που επιβεβαιώνει την επιτυχία ή την αποτυχία του», δισυκρινίζοντας ωστόσο, ότι «είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αυτό του ΕΦΚΑ κι όποιος κι αν ήταν στη θέση του διοικητή, θα είχε να αντιμετωπίσει ακριβώς τις ίδιες, τεράστιες δυσχέρειες που έχει αυτό το έργο».

Στην ερώτηση αν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του κ. Μπακαλέξη, εμμέσως πλην σαφώς δεν το είχε αποκλείσει, αλλά με σιβυλλικό τρόπο είχε απαντήσει ότι «για όλους δεν υπάρχει το θέμα της επιτυχίας ως δοκιμασία; Εγώ δεν ξεφεύγω από αυτό και κανείς μας δεν ξεφεύγει από αυτό το πεδίο της καθημερινής δοκιμασίας. Κι όλοι έχουμε μπροστά μας στόχους που πρέπει να επιτυγχάνουμε».

Το πέρασμα, λοιπόν, του ΕΦΚΑ στην επόμενη – ψηφιακή μέρα αποτελεί έναν πραγματικό και ουσιαστικό λόγο, ο οποίος, όμως, σε αυτή τη φάση είναι το πρόσχημα για την αποπομπή Μπακαλέξη, ο οποίος, όπως τονίζουν άνθρωποι που μίλησαν μαζί του, θεωρεί ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος για όσα συμβαίνουν στον ΕΦΚΑ, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, αστειότητες και όσα διαρρέονται για υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές.