Οι Βρυξέλλες έβγαλαν «κίτρινη κάρτα» στον Βερναρδάκη για το κοινωνικό μέρισμα

Πριν Χριστόφορος (Βερναρδάκης) φωνήσαι, οι Βρυξέλλες του βγάζουν «κίτρινη κάρτα» για το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο ο υπουργός Επικρατείας ανέβασε σε 1 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι φέτος θα δοθούν 1.000 ευρώ σε 1 εκατ. δικαιούχους (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με ανταπόκριση της Ελένης Βαρβιτσιώτη από τις Βρυξέλλες για την Καθημερινή, «αποστάσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών παρατηρούνται ως προς τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί το υπερπλεόνασμα που μπορεί να προκύψει το 2017, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος τόνισε χθες ότι θα δοθούν 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες.

Οι περσινοί χειρισμοί, όταν ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει και τελικά μοιράσει ένα μπόνους 500 ευρώ σε συνταξιούχους δεν πρέπει να επαναληφθούν, υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση που υπάρξει υπερπλεόνασμα, θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να αποδοθεί σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε κοινωνικές πολιτικές και αναπτυξιακά μέτρα και όχι σε μπόνους συντάξεων, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις», σημειώνεται στην ανταπόκριση.

«Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα αύριο, Τετάρτη, ενώ οι επικεφαλής αναμένονται την Δευτέρα, με σκοπό να μείνουν στην Ελλάδα μέχρι την επόμενη Παρασκευή και να εξετάσουν κατά πόσο ο προϋπολογισμός του 2018 θα πετύχει τον δύσκολο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. 

Οι Βρυξέλλες δεν συζητούν σε αυτή την φάση επιβολή νέων μέτρων με τις ελληνικές αρχές, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουν κάτι τέτοιο. Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στα τέλη του Νοέμβρη και αν υπάρχει αρκετή πρόοδος αναμένεται να προκύψει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων».