Οι διευκρινήσεις Βρούτση για το νέο Ασφαλιστικό και η κυβερνητική… απάτη

Σε διευκρινήσεις επί του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό προέβη χθες ο Γιάννης Βρούτσης, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν κάπως οι πρώτες αντιδράσεις που έχουν υπάρξει. Ο υπουργός Εργασίας, έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ και αναφέρθηκε σε επτά σημεία του σχεδίου νόμου, θέλοντας να κατευθύνει τη συζήτηση στα προνομιακά ζητήματα που επιθυμεί. Απέφυγε, όμως, να αναπτύξει μια σειρά από άλλα ζητήματα, που επίσης συνιστούν κορυφαίες παρεμβάσεις μέσα από το εν λόγω νομοσχέδιο.

Του Χάρη Δημητρίου

Για παράδειγμα, σωστά αναφέρει σε απάντησή της η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στη 13η σύνταξη, που με το «νόμο Βρούτση», καταργείται.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση, που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρόσφερε ολόκληρη τη 13η σύνταξη για 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ χορηγείτο αναλογικό ποσό για υψηλότερες συντάξεις. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, η κυρία Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι τελικά, με το νέο σχέδιο νόμου, οι εννέα στους δέκα συνταξιούχους θα υποστούν απώλεια εισοδήματος, στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς…

Παράλληλα, όσο και αν ο κ. Βρούτσης προτιμά να περιορίζει τις αναφορές του, είναι γεγονός ότι επίσης οι εννέα στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες θα υποστούν αύξηση 20% στις εισφορές τους.

Ακόμα και οι αναφορές του νυν υπουργού Εργασίας σε αναλογιστική μελέτη που θα καλύπτει κύρια και επικουρική σύνταξη και θα αναδεικνύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, κρύβουν ψήγματα ανακρίβειας. Είναι γνωστό ότι για τις επικουρικές συντάξεις, χρειαζόταν αναλογιστική μελέτη. Όχι όμως και για τις κύριες συντάξεις, καθώς ήδη από το νόμο Κατρούγκαλου, είχε υπάρξει η αναλογιστική μελέτη που επιβεβαίωνε τη βιωσιμότητα του συστήματος. Συνεπώς, δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος να επαναληφθεί αναλογιστική μελέτη για την κύρια σύνταξη…

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά ποιες είναι οι επτά διευκρινήσεις που παρείχε χθες ο κ. Βρούτσης:

1. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο στην ιστορία της χώρας που θα συνοδεύεται από πλήρη ειδική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2070.

2. Είναι το πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από 11 χρόνια, που δεν θα έχει καμία μείωση στις συντάξεις. Αντίθετα, θα έχει αυξήσεις. Ειδικά, όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης, θα δουν με το νέο νόμο υψηλότερες παροχές.

3. Στα θέματα της παράλληλης ασφάλισης, έχουμε διευκρινίσει ότι οποιοσδήποτε μισθωτός – που παράλληλα έχει παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα – με μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

4. Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι των 12 μηνών, όπως ψευδώς και ανυπόστατα ισχυρίστηκαν κάποιοι, προκαλώντας σύγχυση.

5. Λύνουμε το πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων, εξαλείφοντας την ταλαιπωρία που υφίσταντο.

6. Οι υπηρετούντες στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (βατραχάνθρωποι, καταδρομείς, πυροτεχνουργοί κ.ά.), αλλά και οι πιλότοι μας, δεν θα θιγούν από το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίθετα, προστατεύονται.

7. Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου».