Οι ιδιώτες «ρίχνονται στη μάχη» της απονομής των συντάξεων

Στη «μάχη» της απονομής των συντάξεων, ρίχνει τους ιδιώτες το υπουργείο Εργασίας. Ο Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει ότι πιστοποιημένοι ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές, θα αξιοποιηθούν για να επιταχυνθεί η διαδικασία και να περιοριστούν οι εκκρεμότητες σε ένα ιδιαίτερα δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο υπουργός Εργασίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «οι συνταξιούχοι ενδιαφέρονται να εκδοθεί γρήγορα η σύνταξή τους, όχι αν θα είναι από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα». Επανέλαβε ότι για τον ίδιο η επιτάχυνση της διαδικασίας παραμένει ένα «πολιτικό στοίχημα».

Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να απλουστευθούν οι διαδικασίες έκδοσης συντάξεων. Ιδιαίτερα στο σκέλος της διαδοχικής ασφάλισης, θα γίνουν εκείνες οι παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες ώστε να πάψουν οι πολύχρονες καθυστερήσεις.

Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι το πρόβλημα καλά κρατεί. Επίσημα το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» κατέγραψε 153.000 εκκρεμότητες μόνο για την κύρια σύνταξη, αριθμός που εκτινάσσεται στις 450.000, εάν προστεθούν οι επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και οι εκκρεμότητες στην παράλληλη ασφάλιση!

Όλα αυτά την ώρα που απομένει ένα δεκαήμερο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για ένταξη στο μοντέλο της προκαταβολής σύνταξης (360 ή 384 ευρώ το μήνα). Έως τώρα, μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα έναρξης της διαδικασίας, είχαν υποβληθεί περισσότερες από 25.000 αιτήσεις, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, όσο θα πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου.