Οι παγίδες που κρύβουν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ – Τι πρέπει να προσέξετε

Περιθώριο έως την τελευταία ημέρα της χρονιάς, δηλαδή έως την 31η Δεκεμβρίου, θα έχουν όλοι οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι για να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις εισφορές του μηνός Νοεμβρίου. Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν χθες από τον ΕΦΚΑ και αφορούν περίπου 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και αγρότες.

Του Χάρη Δημητρίου

Πρόκειται για τις προτελευταίες εισφορές που θα καταβάλλουν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι με το συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή με βάση το εισόδημά τους. Από την 1η Ιανουαρίου της καινούργιας χρονιάς, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευτεί να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού, εφαρμόζοντας ένα μοντέλο ελεύθερης επιλογής ανάμεσα σε έξι κατηγορίες εισφορών, που θα κυμαίνονται από 210 ευρώ το μήνα η κατώτατη μέχρι 566 ευρώ το μήνα η ανώτατη.

Η διαδικασία θα αποτυπώνεται σε ειδική διάταξη, στο νέο νόμο για το Ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή, εντός του Ιανουαρίου.

Εάν ισχύσουν τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, δεν θα υπάρξει αναδρομικότητα στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό σημαίνει ότι οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν στο τέλος της φετινής χρονιάς. Εάν αποφύγουν να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί, τότε κινδυνεύουν να βρεθούν μετά από μερικούς μήνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού δεν θα γίνεται στο εξής κάποιας μορφής συμψηφισμός.

Επίσης, ειδικά οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών, πρέπει να είναι διπλά προσεχτικοί. Ο λόγος είναι ότι εάν δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις μηνιαίες εισφορές που απομένουν για τη λήξη της χρονιάς, τότε κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης…