Οι συντάξεις χηρείας στο… συρτάρι και ο ΕΦΚΑ στην Ιρλανδία!

Για άλλον ένα μήνα οι περίπου 45.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας, που προέκυψαν την τελευταία τριετία, θα μείνουν χωρίς τις αυξήσεις που ορίζει ο πρόσφατος νόμος.

Του Χάρη Δημητρίου

Η καταβολή των συντάξεων χηρείας, για δεύτερο συνεχή μήνα, θα πραγματοποιηθεί χωρίς να ενσωματωθεί η αύξηση του ποσοστού από το 50% στο 70% της σύνταξης του θανόντος και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή του τελικού ποσού, σε σχέση με το αρχικό ποσό της σύνταξης, πριν, δηλαδή, από τον επανυπολογισμό της, όπως έγινε με το νόμο Κατρούγκαλου.

Αιτία της για άλλον ένα μήνα καθυστέρησης είναι η απουσία του κατάλληλου λογισμικού, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές. Επίσης, η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν έχει εκδώσει και το απαραίτητο εσωτερικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες απονομής συντάξεων, με το οποίο θα διευκρινίζει σε ποιες περιπτώσεις δικαιούχων πρέπει να δοθούν και αναδρομικά ποσά από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή, από το Μάιο του 2016 και μετά.

Και όλα αυτά, ενώ η διοίκηση του Φορέα βρίσκεται στην… Ιρλανδία για να συμμετάσχει σε επιμορφωτικό σεμινάριο που διεξάγεται 24 – 27 Ιουνίου. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σωρεία εκκρεμοτήτων, κρίθηκε σκόπιμο, παραμονές εθνικών εκλογών, η διοίκηση να μεταβεί στην Ιρλανδία «για την απόκτηση εμπειρίας και γνώσης των ανώτατων στελεχών με επιτελικές θέσεις στον Φορέα», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση. Η δαπάνη του ταξιδιού και του σεμιναρίου έχει αναληφθεί εξ ολοκλήρου από την «NI·CO Consulting», καθώς αποτελεί συμβατική της υποχρέωση η επιμόρφωση του προσωπικού και στελεχών του ΕΦΚΑ. Λαμβάνει χώρα σε μία μικρή επαρχιακή πόλη, όπου εδρεύει αποκεντρωμένα το Ιρλανδικό υπουργείο Εργασίας και τα ωράρια επιμόρφωσης των τεσσάρων ημερών είναι καθημερινά από τις 9:00-18:00.

Η διοίκηση δηλώνει ότι «το εν λόγω επιμορφωτικό σεμινάριο είχε προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, δίχως να έχει γίνει γνωστή τότε η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα».