Οι 15.000 νέες αιτήσεις απονομής συντάξεων ανά μήνα, «βουλιάζουν» τον e-ΕΦΚΑ! Φόβος για αύξηση στις εκκρεμότητες το 2021

Η αύξηση στις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, που αναμένεται για το 2021, προβληματίζει ιδιαίτερα τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Τα «θετικά σημάδια» του τελευταίου διμήνου του 2020, ως προς τις απονομές συντάξεων, ευελπιστούν ότι θα διατηρηθούν και το τρέχον έτος. Διαφορετικά, όχι μόνο δεν θα υποχωρήσουν οι περίπου 360.000 εκκρεμότητες σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, αλλά θα αυξηθούν και άλλο, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό τοπίο στην Κοινωνική Ασφάλιση, εντείνοντας τη δυσαρέσκεια στους συνταξιούχους.

Ακριβέστερα, οι εκτιμήσεις θέλουν να υποβάλλονται κατά μέσο όρο, περίπου 15.000 αιτήσεις απονομής συντάξεων εντός του 2021. Αιτία το γεγονός ότι η τρέχουσα χρονιά είναι η τελευταιά που, θεωρητικά, μπορούν οι ασφαλισμένοι να κατοχυρώρουν ευνοϊκά όρια συνταξιοδότησης. Αν αυτό δεν αλλάξει, όσο θα προχωράει το έτος, τόσο θα αυξάνονται οι αιτήσεις απονομής σύνταξης από εργαζόμενους- ασφαλισμένους, που δεν θέλουν να εγκλωβιστούν για αρκετά έτη, αλλά προτιμούν να αποχωρήσουν “εδώ και τώρα”, ακόμα και με όρους πρόωρης συνταξιοδότησης. Άλλωστε, από το 2022 και μετά, ισχύει το βασικό όριο των 67 ετών με 15αετία (4.500 ένσημα) για σύνταξη, ή τα 62 έτη, αλλά με 40 έτη ασφάλισης (12.000 ένσημα). Για να μπορέσει το σύστημα να απορροφήσει αυτό τον τεράστιο όγκο, αλλά ταυτόχρονα και να μειώσει τις ήδη υπάρχουσες αιτήσεις που έχουν μείνει στα… αζήτητα, πρέπει να μπορέσει να απονείμει πάνω από 25.000 αιτήσεις σε μηνιαία βάση.

Τα στοιχεία μέχρι τον Οκτώβριο ( 15.902 απονομές νέων συντάξεων) ήταν απογοητευτικά. Το Νοέμβριο (23.310 απονομές) και το Δεκέμβριο (25.974 απονομές) της περασμένης χρονιάς, η κατάσταση σαφώς βελτιώθηκε. Όμως, η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχιστεί και να παγιωθεί κατά το τρέχον έτος, για να περιοριστεί το πρόβλημα. Γι’ αυτό και δεν πρόλαβε καλά-καλά ο Κωστής Χατζηδάκης να αναλάβει το νέο του πόστο και ευθύς αμέσως ο e-ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο που καλεί τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους να συστήσουν κλιμάκια και να επιδιώξουν να απονείμουν όσο γίνεται περισσότερες συντάξεις. Με ένα αντίτιμο της τάξης των 480 ευρώ το μήνα, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι που θα στελεχώσουν αυτά τα κλιμάκια. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διαδικασία είχε πραγματοποιηθεί και επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, με περιορισμένο, αλλά υπαρκτό, αποτέλεσμα.

Στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης γνωρίζουν βέβαια ότι το πρόβλημα δε λύνεται ούτε με κλιμάκια εργασίας, που για λίγους μήνες θα «βάλουν πλάτη», ούτε με επιστροφή… συνταξιούχων, όπως θέσπισε ο τέως υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε τελευταία νομοθετική του παρέμβαση. Ξέρουν ότι χρειάζονται προσλήψεις νέου και απόλυτα εξειδικευμένου προσωπικού. Γι’ αυτό και επιμένουν στην επαναπρόσληψη των 1.000 και πλέον νέων εργαζόμενων, που ήταν πτυχιούχοι και δούλεψαν στην Κοινωνική Ασφάλιση από το 2018 και για ένα έτος. Οι εργαζόμενοι αυτοί έφυγαν από τον e-ΕΦΚΑ, παρά το γεγονός ότι οι Διευθυντές των τμημάτων είχαν ζητήσει επίμονα την παραμονή τους. Τώρα, η «τρύπα» στο σύστημα είναι ορατή και η ψηφιοποίηση του συστήματος, που τόσο πολύ στήριξε ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας, δεν έχει  δείξει ακόμα τα απαιτούμενα αποτελέσματά της…