Οκτάμηνη καθυστέρηση στη «13η σύνταξη» εξήγγειλε ο Μητσοτάκης – Τι είπε για εργασιακά

Μια… δυσάρεστη έκπληξη έκρυβε για τους συνταξιούχους η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η «13η σύνταξη», την οποία χαρακτήρισε επίδομα, θα καταβληθεί ξανά «έως το τέλος του 2020».

Του Χάρη Δημητρίου

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη παροχή θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με την επισήμανση ότι θα καταβάλλεται σε ετήσια βάση κοντά στο Πάσχα, αυτό σημαίνει ότι ειδικά για του χρόνου θα καταβληθεί με τουλάχιστον οκτώ μήνες καθυστέρηση! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βέβαια, έκανε λόγο για μια παροχή που ονομάστηκε 13η σύνταξη, επειδή φέτος καταβλήθηκε ως «προεκλογικός μποναμάς». Μόνο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και έτσι αν είναι, θεσμοθέτησε την ετήσια καταβολή της παροχής αυτής, να πραγματοποιείται κάθε άνοιξη. Άρα, θα έπρεπε το 2020, να καταβληθεί αυτό το… επίδομα στην αρχή του έτους και σίγουρα, όχι στο τέλος του, όπως εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Ο πρωθυπουργός πάντως, θέλοντας προφανώς να «χρυσώσει το χάπι» της καθυστέρησης πρόσθεσε ότι «σύντομα η προστασία αυτής της κατηγορίας πολιτών θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή».

Από τις υπόλοιπες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα εργασιακά και για το ασφαλιστικό, ξεχωρίζει ασφαλώς η απόφαση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών «περίπου στα επίπεδα της μίας ποσοστιαίας μονάδας». Μια μείωση, όμως, που θα πραγματοποιηθεί έως τον Ιούλιο του 2020 και αφορά μόνο τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι θα δουν, μια αντίστοιχη έμμεση αύξηση στους μισθούς τους. Ο στόχος παραμένει πάντως ίδιος με την προεκλογική εξαγγελία: Οι εργοδοτικές εισφορές να μειωθούν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023.

Ως αντιστάθμισμα, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το μέτρο της αύξησης των εισφορών κατά 10% για κάθε ώρα υπερωρίας που θα προκύπτει για όσους δουλεύουν με όρους μερικής απασχόλησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε αρκετές φορές για μείωση της ανεργίας και για «πολλές και καλά πληρωμένες νέες δουλειές». Δεν πραγματοποίησε, ωστόσο, καμία αριθμητική πρόβλεψη – στόχο, για το πόσες θέσεις εργασίας θέλει να έχουν δημιουργηθεί στα έτη της δικής του διακυβέρνησης…

Ακόμα και έτσι πάντως, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα θεσπιστεί Λευκό Μητρώο επιχειρήσεων που θα αφορά μόνο τους συνεπείς εργοδότες.

Επίσης:

  • Θα εκσυγχρονιστεί ο συνδικαλιστικός νόμος και θα προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
  • Εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις (όπως είχε αποκαλύψει το asfalistiko.gr) οι επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση ή υπό διάσωση για να διασώζονται οι θέσεις εργασίας.
  • Καθιερώνεται η ηλεκτρονική κάρτα εργαζόμενου, πιλοτικά σε πρώτη φάση στις μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών.
  • Έως τον Ιούνιο του 2020 το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου. Έως τον Ιούνιο του 2021, θα έχει ανέλθει στο 90% το ποσοστό αυτό.
  • Έως την ίδια περίοδο θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης για νεοπροσλαμβανόμενους στην αγορά εργασίας, με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2021.

Σε ότι αφορά τις παροχές για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

  • Εντός του 2020 θα δοθεί το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται. Θα εξαιρούνται από αυτή την παροχή τα πολύ υψηλά εισοδήματα, χωρίς πάντως να τα προσδιορίσει.
  • Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% μεταφέρονται τα κράνη, τα βρεφικά είδη και τα παιδικά καθίσματα.
  • Δίνεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικούς σταθμούς της χώρας.