Ολυμπιακή Αεροπορία – Συντάξεις : Προσαύξηση και νέος επανυπολογισμός

Photo by ismail mohamed - SoviLe on Unsplash

Δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, θα έχουν στο εξής όσοι εργάστηκαν στην πρώην Ολυμπιακή, αλλά και στις θυγατρικές της εταιρίες, αφού θα μπορούν να κάνουν χρήση και της διαδικασίας της προσαύξησης χρόνου ασφάλισης (50% ή 100% ανά περίπτωση). Σε έγγραφο του ΕΦΚΑ, τονίζεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά όσους υπέβαλλαν αίτηση μετά την 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του λεγόμενου «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16). Εννοείται ότι ισχύει και για όλες τις αιτήσεις που θα υποβάλλονται εφεξής.

Το εν λόγω μέτρο θα επιφέρει και ανάλογη προσαύξηση και στο ποσό της σύνταξης, που θα χορηγείται στους δικαιούχους. Επισημαίνεται ότι η σχετική προσαύξηση λαμβάνεται υπόψη και για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων εφόσον έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου».

Βέβαια, το μεγάλο «αγκάθι» στον ΕΦΚΑ, σε σχέση με αυτές ακριβώς τις συντάξεις, παραμένει και δεν είναι άλλο από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Τα λάθη που έχει εντοπίσει το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) δεν έχουν ακόμα διορθωθεί επίσημα, με συνέπεια να συνεχίζονται οι μηνύσεις. Έτσι, επίκειται παρέμβαση του αρμόδιου Εισαγγελέα για να μπει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από λίγες μέρες το Δίκτυο, κατέθεσε νέα μηνυτήρια αναφορά, με άλλες 39 περιπτώσεις λαθών. Πιθανολογείται ότι τα λάθη στον επανυπολογισμό μπορεί να εντοπίζονται σε περίπου 600.000 συντάξεις, γεγονός που αν τελικά επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα στον ΕΦΚΑ, αλλά και στην Κυβέρνηση.