Ομογενείς και… ΝΑΤ εκθέτουν τον Χατζηδάκη – Μπάχαλο με τις τροπολογίες στο νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ

Άτακτη υποχώρηση σήμανε το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τις τροπολογίες που επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Η αρχή έγινε το πρωί της Τετάρτης, όταν φάνηκε ότι δεν θα κατατεθεί η τροπολογία για τη βελτίωση του τρόπου συνταξιοδότησης των ομογενών από τη Βόρειο Ήπειρο και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το ΓΛΚ έβαλε «πάγο» στον προγραμματισμό τον υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, μιας και διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ υψηλό το κονδύλι για να αυξηθούν οι συντάξεις σε περίπου 250.000 ομογενείς! Η συνέχεια δόθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας. Ο κ. Χατζηδάκης απέσυρε άρον – άρον τροπολογία που είχε καταθέσει το πρωί και η οποία αφορούσε την ένταξη στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών  Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ). Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) που απείλησε με άμεσες κινητοποιήσεις και έτσι ο υπουργός Εργασίας υποχώρησε, προαναγγέλλοντας διάλογο για το συγκεκριμένο θέμα…

Αντίθετα, κατατέθηκαν και διατηρήθηκαν αμετάβλητες μια σειρά από άλλες τροπολογίες από τις οποίες ξεχωρίζει ασφαλώς εκείνη που αναφέρεται στην ασφαλιστική ικανότητα, όπου δίνεται παράταση για έναν χρόνο χωρίς προϋποθέσεις και στην εποχική εργασία. Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο ότι αργά χθες το βράδυ, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, απέσυρε τροπολογία που είχε καταθέσει το πρωί της ίδιας ημέρας και αφορούν το ΝΑΤ! Η συγκεκριμένη αφορούσε Πιο συγκεκριμένα, οι τροπολογίες που απέμειναν στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

Ασφαλιστική ικανότητα

Την 1η Μαρτίου ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσων κατά το προηγούμενο έτος είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες (ή δύο μήνες) ασφάλισης. Με την προτεινόμενη ρύθμιση όμως παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων  (και των μελών των οικογενειών τους),  για τους οποίους η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις μέχρι και το 2020. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 29-55 ετών και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Επιπροσθέτως,  με την ίδια διάταξη παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού από το Υπουργείο Εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών (όπως επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, εποχικά εργαζόμενοι κλπ).

Προνοιακές δομές

Παρατείνονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 οι συμβάσεις επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού βοηθητικού και πάσης φύσεως προσωπικού που συνήφθησαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών  λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των φιλοξενουμένων στις εν λόγω προνοιακές δομές  καθώς και των εργαζομένων σε αυτές,  οι κίνδυνοι από την πανδημία δεν έχουν εξαλειφθεί και με δεδομένο ότι οι φιλοξενούμενοι στις προνοιακές δομές συμπεριλαμβάνονται στις πλέον ευάλωτες ομάδες, επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή προστασία τους, την οποία εγγυάται -μεταξύ άλλων- και το προσωπικό που έχει προσληφθεί για τον σκοπό αυτό.

Εποχική εργασία

Ειδικά για το έτος 2021, για τον προσδιορισμό μιας εργασίας ως εποχιακής, τίθεται ως προϋπόθεση ότι για το χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο δε λειτουργεί, δεν απασχολεί προσωπικό που υπερβαίνει το 27% του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολεί κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητας της (αντί για 25% που είναι η γενική διάταξη). Η τροποποίηση αυτή θεσπίζεται κατ’ εξαίρεση για το έτος 2021, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες και ιδίως ο παγετός που έλαβε χώρα πέρυσι την άνοιξη επέφερε την έλλειψη πρώτων υλών σε εποχικές επιχειρήσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με την κονσερβοποίηση, μεταποίηση, συσκευασία και διαλογή αγροτικών προϊόντων κλπ, με αποτέλεσμα να απασχολήσουν λιγότερο εποχικό προσωπικό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι να μην καταστούν δικαιούχοι επιδότησης ανεργίας, καθώς δεν υπερβαίνουν τόσο το μόνιμο προσωπικό που απασχολείται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.